MAE român a taxat dur retorica provocatoare a Rusiei privind Transnistria

Realizator: Mihaela Bîrzilă – Vladimir Putin consideră Transnistria ca parte a Rusiei. Moscova a anunțat că va riposta la orice atac împotriva regiunii separatiste din Republica Moldova și a acuzat Ucraina că pregătește acolo operațiune sub steag fals. România a condamnat dur atitudinea Moscovei.
Reporter: Ministerul român de Externe a taxat dur retorica provocatoare a Rusiei privind Transnistria.
Bogdan Aurescu: Este absolut inacceptabil să vedem retorica ameninţătoare precum cea inclusă în declaraţia Ministerului rus de Externe, prin care se anunţă că armata rusă va răspunde „în mod adecvat” la aşa-zisele provocări sau atacuri împotriva „compatrioţilor ruşi” şi personalului şi depozitelor militare din regiunea transnistrează a Republicii Moldova. Condamnăm ferm acest comportament provocator, bazat pe… nimic, bazat pe acuzaţii nefondate.
Reporter: Reacția MAE vine după un comunicat emis de Ministerul rus de Externe, care dă fiori moldovenilor. Documentul vorbește despre consecințele unor presupuse activități militare ucrainene la granița cu Transnistria.
„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipamente militare ale unităților ucraineene în apropierea frontierei dintre Ucraina și Transnistria, prin instalarea de poziții de tragere de artilerie și a unui număr fără precedent de zboruri cu drone ale armatei ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm Statele Unite, țările membre NATO și Ucraina asupra acestor acțiuni aventuriere. Nu trebuie să aibă nimeni niciun dubiu asupra faptului că forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev; dacă se va produce așa ceva, forțele ruse vor asigura protecția compatrioților, a contingentului de menținere a păcii și a personalului militar din Transnistria. Orice acțiune care generează amenințare de securitate va fi considerată atac asupra Federației Ruse, în conformitate cu reglementările internaționale”.
Reporter: Rusia a susținut, fără nicio dovadă, că Ucraina ar pregăti o operațiune sub steag fals în Transnistria, că soldații ucraineni ar urma să invadeze regiunea separatistă îmbrăcați în uniforme ale armatei ruse, pentru ca mai apoi să dea vina pe Moscova. Scenariul este negat atât de Kiev, cât și de Chișinău. Din contră, Zelenski și Maia Sandu au vorbit despre un plan al Moscovei pentru o lovitură de stat în Moldova./rpatulea/asalar

(ANTENA 3 – 25 februarie)