Președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat confruntarea cu Occidentul, din cauza războiului din Ucraina, drept o luptă existențială pentru supraviețuirea Rusiei și a poporului rus, subliniind că este nevoit să ia în considerare capacitățile nucleare ale NATO.
La un an de când a ordonat invadarea Ucrainei, Putin prezintă din ce în ce mai mult războiul ca pe un moment decisiv din istoria Rusiei şi afirmă că, în opinia sa, este în pericol însuși viitorul Rusiei și al poporului acesteia. „Ei au un singur obiectiv: să desființeze fosta Uniune Sovietică și partea fundamentală a acesteia – Federația Rusă”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossia 1, într-un interviu înregistrat miercuri şi difuzat duminică. NATO și Occidentul resping aceste acuzaţii, afirmând că obiectivul lor este de a ajuta Ucraina să se apere împotriva unui atac neprovocat.
Putin a mai spus că Occidentul vrea să divizeze Rusia și apoi să controleze cel mai mare producător de materii prime din lume – ceea ce, în opinia sa, ar putea duce la distrugerea multor popoare din Rusia, inclusiv a majorității etnice ruse. „Nici nu știu dacă un astfel de grup etnic precum poporul rus va putea supraviețui în forma în care există astăzi”, a subliniat Putin. Liderul rus a adăugat că planurile Occidentului au fost puse pe hârtie, însă nu a precizat unde. Statele Unite au negat că ar intenţiona să distrugă Rusia, iar președintele Joe Biden a avertizat că un conflict dintre Rusia și NATO ar putea declanșa al Treilea Război Mondial, însă a afirmat, de asemenea, că Putin nu trebuie să rămână la putere.
Vladimir Putin a spus că asistența militară europeană și americană, în valoare de zeci de miliarde de dolari, acordată Ucrainei, demonstrează că Rusia se confruntă acum cu NATO însăşi – scenariul de coșmar din Războiul Rece, al liderilor sovietici și occidentali deopotrivă. Ucraina insistă că nu se va opri până când ultimul soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său, inclusiv din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Încadrarea existențială a războiului de către Putin îi permite liderului de la Kremlin, în vârstă de 70 de ani, să pregătească poporul rus pentru un conflict mult mai profund şi îi conferă, totodată, mult mai multă libertate în privinţa tipului de arme pe care le-ar putea folosi într-o bună zi.
Doctrina nucleară oficială a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare dacă astfel de arme – sau alte tipuri de arme de distrugere în masă – sunt folosite împotriva Moscovei sau dacă sunt utilizate arme convenționale ce pun în pericol „însăși existența statului”. Putin a semnalat că este gata să distrugă arhitectura de control a armelor nucleare – inclusiv moratoriul marilor puteri asupra testelor nucleare – dacă Occidentul nu va da înapoi, în Ucraina. Marți, el a anunţat suspendarea participării Rusiei la un tratat de referință privind controlul armelor nucleare, afirmând că noi sisteme strategice au fost plasate în serviciul de luptă și avertizând că Moscova poate relua testele nucleare.
Putin a insistat că Rusia va relua discuțiile doar după ce vor fi luate în considerare şi armele nucleare franceze și britanice. Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, deţine cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume, mai multe decât deţin în comun Statele Unite, Franța și Marea Britanie, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. „În condițiile de astăzi, când toate țările de frunte ale NATO și-au declarat ca principal obiectiv acela de a ne provoca o înfrângere strategică, cum am putea să le ignorăm capacitățile nucleare în aceste condiții?” a spus Putin, în interviul acordat televiziunii de stat ruse. El a subliniat că cel mai important rezultat obţinut în anul 2022 a fost unitatea poporului rus./mbrotacel/gpodea
REUTERS – 26 februarie