Zelenski a transmis mesaje de recunoștință Lituaniei, Germaniei, Danemarcei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj video adresat lituanienilor, germanilor și danezilor, exprimând recunoștință pentru contribuția țărilor lor în sprijinul Ucrainei. Evropeiska Pravda notează că mesajul către lituanieni se pare că a fost înregistrat în seara de 24 februarie, când în Lituania s-a încheiat campania de strângere de fonduri în vederea cumpărării a 14 radare tactice de supraveghere antiaeriană. Campania respectivă a strâns 14 milioane de euro. În discursul adresat lituanienilor, președintele Zelenski a menționat că Ucraina și Lituania sunt unite de secole de istorie comună și ambele popoare știu bine ce înseamnă lupta pentru libertate. „Acum este momentul în care ne putem câștiga și garanta libertatea nu doar pentru ani sau decenii – acum este momentul în care ne putem apăra libertatea comună pentru totdeauna… Revanșismul rus trebuie să uite pentru totdeauna de Kiev și Vilnius, de Chișinău și Varșovia, de frații noștri din Letonia, Estonia, Georgia și din orice altă țară amenințată acum de asasinii ruși. Putem face asta, avem această șansă istorică” – a remarcat Volodimir Zelenski. Acesta și-a exprimat recunoștința pentru faptul că Lituania face „cu adevărat totul” pentru a sprijini Ucraina, iar Ucraina nu va uita niciodată acest gest. „Cred că anul acesta putem adăuga încă un element la istoria noastră – victoria noastră comună în războiul împotriva unui inamic comun” – a subliniat liderul de la Kiev. Zelenski a amintit şi de „formula păcii” propusă de Ucraina, care se referă inclusiv la mecanisme de prevenire a unor noi agresiuni ruse.
Discursul lui Zelenski adresat Germaniei a fost difuzat în fața unor oficiali de rang înalt la Palatul Bellevue, reședința oficială a președintelui german. Volodimir Zelenski a reamintit concluziile primului an de agresiune – arhitectura de securitate existentă și cooperarea economică nu au putut să reziste în faţa tancurilor rusești, dar Europa și întreaga lume liberă au reușit să se unească în sprijinul Ucrainei și a valorilor comune. „Suntem capabili să câștigăm? Da, suntem capabili de asta în unitate, hotărâre și invincibilitate. Suntem capabili să încheiem agresiunea rusă deja în acest an… Popor al Germaniei, acum este momentul în care curajul și armele noastre pot restabili pacea și pot crea un important mecanism de siguranţă din punct de vedere istoric în caz de noi agresiuni. Nimeni nu va mai putea recurge la agresiuni împotriva altui popor când va ști că lumea liberă va proteja acest popor (…) și când va ști că pe întreg teritoriul Ucrainei nu a mai rămas niciun ocupant. Putem asigura acest lucru împreună” – a subliniat Zelenski și a mulțumit Germaniei pentru toată asistența acordată.

În Danemarca, discursul lui Volodimir Zelenski pare să fi fost difuzat în fața unor participanţi la acțiunea de solidaritate cu Ucraina, în centrul capitalei. „Vă mulțumim că ați realizat că libertatea nu poate fi doar un vis – trebuie să fie acțiune în apărarea vieții și a oamenilor, a regulilor și a respectului, a dreptății și a securității. Oameni din Danemarca, vă mulțumim pentru acțiunile voastre – pentru armele care ajută la apărarea noastră, pentru o politică ce ajută la izolarea agresorului, pentru disponibilitatea de a participa la reconstrucția noastră după ostilități și pentru convingerea că proiectul unei Europe unite și libere nu poate fi finalizat fără integrarea deplină a Ucrainei” – , a menționat președintele ucrainean, mulțumind poporului danez, premierului Mette Frederiksen și parlamentarilor din Danemarca./sdan/sdm2

(EVROPEISKA PRAVDA – 26 februarie)