Trei cercetători de la Spitalul Universitar de La Princesa au publicat un studiu pilot privind stimularea creierului prin muzică la pacienții sedați, care conchide că muzica heavy metal a indus cele mai mari modificări ale activității creierului în comparație cu muzica clasică sau muzica dodecafonică (în doisprezece tonuri). Studiul, condus de Jesús Pastor, șeful Departamentului de Neurofiziologie, Lorena Vega-Zelaya, medic neurofiziolog, și Alfonso Canabal, șeful Departamentului de Terapie Intensivă, toți medici la centrul din Madrid, a fost publicat în revista științifică de neuroștiință „Journal of Integrative Neuroscience”, a raportat centrul spitalicesc într-un comunicat.
Mai concret, variațiile activității creierului au fost analizate la pacienții expuși la stimuli muzicali sub efectele sedării și analgezicelor, ținând cont de faptul că muzica este o metodă valoroasă de stimulare în tulburările de conștiență. În acest scop, au fost selectați șase pacienți: cinci femei și un bărbat cu vârste cuprinse între 53 și 82 de ani care au fost internați în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului La Princesa pentru diferite patologii. Starea lor a fost una de inconștiență cauzată de sedare și analgezice, pentru a garanta toleranța la durere, menținând în același timp funcția cardiorespiratorie. După ce rudele lor i-au autorizat să participe la studiu, acești pacienți au fost expuși la trei tipuri de muzică clar diferențiate: muzica clasică a lui Mozart (Sonata pentru două piane în re, K 448), muzica în doisprezece tonuri a lui Schönberg (Klavierstuck Op.33a) și heavy metalul trupei daneze Volbeat („The Devil’s Bleeding Crown”). Pentru aceasta, pacienților li s-au plasat căști cu fragmente din fiecare dintre cele trei piese muzicale cu durata de două minute, la un volum corespunzător unei conversații normale. Secvențierea sunetelor a fost aleatorie și diferită pentru fiecare dintre pacienţi și înregistrată în electroencefalograme (EEG), aceasta fiind o metodă obiectivă și neinvazivă de determinare a răspunsului creierului la stimulare. Datele obținute au arătat că stimularea cu muzica heavy metal a fost cea care a produs cele mai mari modificări în răspunsurile creierului, în timp ce muzica clasică a arătat o tendință de reducere a activității creierului.
Astfel, acest studiu reprezintă o noutate prin includerea în stimularea creierului cu muzică a altor genuri muzicale decât cea clasică, precum cea dodecafonică sau heavy metal. El evidenţiază că diferite tipuri de muzică induc răspunsuri eterogene în creier, astfel încât utilizarea muzicii ca instrument în procesul de reabilitare poate fi deja o realitate. Pe baza acestui fapt, este fezabil ca muzica heavy metal să poată fi implementată în neuro-reabilitarea pacienților de la Terapie Intensivă și ca acest contrast de răspunsuri la diferite tipuri de muzică să constituie un instrument util pentru reabilitarea pacienților.
În plus, și după rezultatele obținute în studiul de față de către cercetătorii de la Spitalul Universitar de La Princesa, se deschide posibilitatea de a continua această linie prin implementarea de noi studii cu mai mulți pacienți și în alte spitale. (www.20minutos.es – 27 februarie)/rcostea
Acasă WEEKEND Life style Muzica heavy metal stimulează mai mult activitatea cerebrală la pacienții sedați