Ucraina a transmis un apel Națiunilor Unite și Turciei pentru a începe negocierile în vederea prelungirii acordului de export al cerealelor, dar nu a primit niciun răspuns, a declarat o sursă guvernamentală ucraineană.
Apelul intervine pe fondul deteriorării importante a situației economice din Ucraina, remarcate și de trimișii noștri Mario Balin și Alex Buzică. Pentru agenda globală, Mario Balint ne-a transmis următoarea relatare.
Reporter: Războiul cu Rusia pare că a pus la pământ economia Ucrainei, care, momentan, în ciuda eforturilor internaționale și a exporturilor de cereale, face față destul de greu. Inflația a depășit 30%, carburanții s-au scumpit cu aproape 50 de procente, alimentele cu 40%.
Din galantare nu lipsesc însă produsele de bază, însă ele sunt aduse de la mare distanță din regiunile vestice ale țării, cu costuri suplimentare de transport. Oamenii de rând sunt loviți primii de degradarea vieții. Primăria Odesa acordă, de exemplu, ajutoare pentru plata facturilor la utilități și subvenționează cu 70% achiziționarea de generatoare electrice, atât de necesare în situația în care sistemul energetic al Ucrainei a fost afectat de bombardamente.
La un an de război, președintele Volodimir Zelenski a sintetizat problemele economice majore ale țării. Ucraina numără în prezent cu 15 milioane de locuitori mai puțin, are un teritoriu mai mic cu 20 de procente, adică mai mult de 100.000 de km² și 2 milioane de hectare de teren agricol mai puțin. Produsul intern brut al țării a scăzut cu 25%, iar sistemele bancare, energetic și de sănătate sunt la pământ. Ţara este în șomaj total, spune Zelenski, referindu-se la companiile mari și profitabile. În această situație, Kievul intenționează să acopere deficitul bugetar în 2023 prin creșterea împrumuturilor.
Premierul Ucrainei, Denis Şmigal, într-un interviu acordat revistei Forbes, a spus că țara are toate șansele să acopere deficitul bugetar prin împrumuturi externe. Un acord corespunzător cu creditorii occidentali a fost deja stabilit, a menționat el, pentru suma de 33 de miliarde de dolari, în ciuda faptului că deficitul bugetar pentru anul acesta este de 38 de miliarde de dolari. Guvernul ucrainean intenționează să primească restul de 5 miliarde prin intermediul programului de creditare al Fondului Monetar Internațional. Exporturile sunt cea mai vulnerabilă parte a economiei ucrainiene.
Din cauza războiului, Ucraina a pierdut trei sferturi din rutele sale comerciale, fiind privată de transportul aerian și cel maritim. Cu toate acestea, scăderea exporturilor a fost de numai 39%. Pentru comparație, exporturile Ucrainei au crescut în 2021, cu un an înainte de invazie, tot cu 39%. Procentul reprezintă un reper optimist pentru analiștii economici din Ucraina, care, în ciuda cifrelor vehiculate, speră la o redresare rapidă a țării după încheierea războiului, adică un PIB de 170 de miliarde de dolari și un salariu mediu de peste 400 de dolari. Înainte de război, salariul mediu în Ucraina era de 500 de dolari și ajungea la 600 de dolari cu primele din decembrie, iar produsul intern brut era de 202 miliarde de dolari. Acestea au fost cifre record în istoria Ucrainei, din decembrie 2021, cu aproape două luni înainte de declanșarea conflictului pe scară largă. Creșterea PIB-ului a fost spectaculoasă, de la 150 de miliarde de dolari la 202 miliarde de dolari.
Potrivit economiștilor ucraineni, după primul an de război, produsul intern brut al țării a fost de 146 de miliarde. Această performanță se datorează structurii economiei ucrainene: 70% servicii, 20% industrie și 9% din PIB agricultură. În ciuda relocării afacerilor IT, în ciuda faptului că multe minți strălucite au părăsit Ucraina de la începutul războiului și lucrează acum în Europa, veniturile la export din sectorul IT nu au scăzut. Optimismul se bazează și pe promisiuni.
Conform datelor oficiale deja anunțate de țările partenere, după conferința de la Lugano, la care au participat autoritățile ucrainene și reprezentanți ai Comisiei Europene, au fost alocate 200 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei în primii trei ani./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie