Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Aproape 8 din 10 copii ucraineni au trecut prin momente de frică după izbucnirea războiului atunci când interacţionau cu persoane străine. Dintre aceştia, 1 din 10 s-a confruntat des sau foarte des cu stări de frică, arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România. Într-un an de la izbucnirea războiului, peste 100.000 de ucraineni au solicitat o formă de protecţie pentru a putea rămâne în România. World Vision România a sprijinit peste 170 de mii de ucraineni, dintre care 44% copii.
Conform sondajului, 7 din 10 copii întâmpină probleme de insomnie, conform aceluiaşi sondaj la care au răspuns părinţi ucraineni, în special mame. Peste 80% dintre părinţi spun despre copiii lor că se enervează mai uşor în urma traumelor provocate de război. Dintre aceştia, 1 din 5 copii are momente de iritare des sau foarte des. 4 din 10 copii tind să se izoleze mai mult decât înainte de izbucnirea conflictului militar, dintre care aproape 1 din 10 se izolează des sau foarte des. Din cauza urmelor adânci lăsate de război, 7 din 10 părinţi ucraineni consideră că fiii şi fiicele lor au nevoie de consiliere psihologică.
Doar 36% dintre părinţii ucraineni spun despre copiii lor că au continuat procesul educaţional în şcolile din România. Restul copiilor fac şcoală fie online cu profesori ucraineni, fie învaţă acasă alături de părinţi. 4.1% dintre copii nu fac deloc şcoală, conform mărturiilor părinţilor. Dintre cei care fac şcoală, 99.6% învaţă în continuare după curriculumul ucrainean. Pe de altă parte, 40% dintre părinţi afirmă despre copiii lor că nu fac toate lecţiile din curriculum. De asemenea, peste 80% sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învăţare din cauza războiului. Sondajul a fost realizat în rândul părinţilor ucraineni care au tranzitat ori s-au stabilit pe teritoriul României.
Dincolo de nevoile imediate ca hrana sau un acoperiş deasupra capului, ne-am dat seama că aceşti copii şi familiile lor au nevoie să recupereze o fărămă din cum arăta o zi obişnuită din viaţa lor înainte de război. Copiii au nevoie să se joace, să-şi facă prieteni şi să continue să înveţe. Mamele au nevoie să fie şi ele active, să muncească, să socializeze cu femei care trec prin aceeaşi durere şi să înveţe limba română pentru a interacţiona cu cine au nevoie: de la autorităţile statului la doamna de la care vor să cumpere o pâine. Noi vom sprijini toate iniţiativele de integrare pe termen mediu şi lung pentru toţi aceşti peste 100 de mii de oameni pentru care România a devenit a doua casă, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.