În ultimul an, milioane de ucraineni au fugit din țara lor pentru a scăpa de război. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, conflictul a strămutat peste 13 milioane de oameni. Dintre aceștia, 5,5 milioane s-au întors acasă, dar cei mai mulți au rămas în străinătate.
Pentru a descoperi în ce țări trăiesc, Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale a ales zece țări care împart granița cu Ucraina (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) şi alte ţări care au primit un număr semnificativ de ucraineni (Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Italia și Spania).
Deși Uniunea Europeană a creat imediat sistemele necesare primirii migranților din Ucraina, doar unul din trei a cerut azil în țara gazdă, majoritatea alegând să solicite doar protecție temporară. Mulți dintre cei care au părăsit țara speră să se întoarcă într-o bună zi în Ucraina şi doar unul din cinci plănuiește să rămână în străinătate.
Dificultățile vieții de zi cu zi
În ciuda măsurilor de ajutor, 6 din 10 refugiați ucraineni plătesc chirie, integral sau parțial, pentru cazare. Mulți plătesc și pentru mâncare, numai că pentru 8 din 10 refugiați este dificil să ajungă cu resursele până la sfârşitul lunii.
O dificultate care derivă parțial din lipsa unui loc de muncă și deci a unui salariu, condiție care privește doi refugiați din 3. Majoritatea nu vorbesc limba țării gazdă și momentan, nu au putut beneficia de cursuri pentru a o învăța.
Și având în vedere că mulți dintre refugiații ucraineni din Europa așteaptă sfârşitul războiului pentru a se întoarce acasă, Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale insistă asupra necesității de a pune în practică toate măsurile posibile pentru a facilita revenirea treptată la viața anterioară.
https://it.euronews.com/2023/02/28/ucraina-i-rifugiati-in-europa-sognano-di-tornare-a-casa
Traducerea Cătălina Păunel
EURONEWS (Italia) – 28 februarie