„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Secretarul general al NATO afirmă că Finlanda şi Suedia şi-au îndeplinit toate promisiunile făcute Turciei, pentru ca Ankara să le permită intrarea în Alianţa Nord-Atlantică. Cele două ţări nordice au renunţat la lunga lor perioadă de neutralitate, în urma invaziei ruse din Ucraina, iar procesul de aderare ar fi trebuit să fie unul rapid, fără întârzierile provocate de Turcia, dar şi de Ungaria. Jens Stoltenberg observa, ieri, la Helsinki, în Finlanda, că toţi membrii Alianţei s-au pronunţat în favoarea primirii celor două ţări înaintea procesului de ratificare, care este diferit de la stat la stat. Premierul finlandez, Sanna Marin, sublinia că ţara sa şi Suedia au infrastructură şi industrie militară puternice şi capabilităţi umane de excepţie, care vor întări flancul de nord-est la NATO.
Reporter: Bogdan Isopescu – Jens Stoltenberg spune că săptămâna viitoare, la Bruxelles, va avea loc cea de-a treia întâlnire a oficialilor finlandezi și suedezi cu cei ai Turciei și afirmă că nu există motive de îngrijorare că cele două state nu vor adera la Alianța Nord-Atlantică. Aderarea acestora, adaugă el, este prioritatea NATO, iar certitudinea acestui pas reiese în primul rând din votul tuturor statelor membre care au acceptat extrem de repede invitarea celor două în organizație, inclusiv Turcia și Ungaria, care sunt într-adevăr ultimele state care nu au ratificat încă acordurile în parlamentele naționale:
Jens Stoltenberg: Atât Finlanda, cât și Suedia au livrat ceea ce au promis în înțelegerea trilaterală cu Turcia de anul trecut, așa că acum este momentul ratificării pentru primirea celor două în NATO. Am primit asigurări că parlamentul ungar va ratifica protocolul în câteva zile. Cât privește Turcia, aici îngrijorările vizau Suedia, însă mesajul meu este că atât Finlanda, cât și Suedia au îndeplinit condițiile.
Reporter: Întârzierea Ungariei nu ar fi o problemă, iar unii analiști spun că este doar un joc al Budapestei, care jonglează prin diverse acțiuni între poziția ei europeană şi relaţia cu Rusia. Turcia, pe de altă parte, are rețineri în privința aderării Suediei, țară pe care o acuză că ar adăposti kurzi considerați de Ankara drept teroriști. Oficialii turci recunosc anumite progrese în negocierile cu Suedia, dar spun că aceasta nu a luat nicio măsură satisfăcătoare. Ca atare, au existat voci în rândul analiștilor în ultimele luni care au adus în discuție posibila decuplare a aderării Suediei de cea a Finlandei.
Realizator: Referitor la aderarea Ucrainei la NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a spus că este un proces sigur, dar pe termen lung. El a subliniat că prioritar pentru Alianță este să se asigure că Ucraina rămâne o națiune independentă și suverană și că Rusia nu o va mai putea invada din nou./lcoman/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)