Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și Agenția ICE prezintă „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, cea de-a doua ediție a seriei cinematografice nou concepute, dedicată celei mai bune producții de film italian contemporan. Evenimentul va avea loc în perioada 6 – 12 martie la București la Muzeul Național al Țăranului Român – cu care se reînnoiește o colaborare trainică – în perioada 21 – 26 martie la Cinema Victoria și Cinema Arta din Cluj-Napoca și în perioada 30 martie – 2 aprilie la Cinema Victoria din Timişoara, ca parte a calendarului Capitalei Europene a Culturii.
Principala selecție de filme include: Le otto montagne de Felix van Groeningen și Charlotte Vandermeersch; Piano piano de Nicola Prosatore; Notte Fantasma de Fulvio Risuleo; Atlantide de Yuri Ancarani; Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta; Vera de Tizza Covi și Rainer Frimmel; A Chiara de Jonas Carpignano; Io e Spotty de Cosimo Gomez; L’ombra del giorno de Giuseppe Piccioni; Esterno notte de Marco Bellocchio; Milano calibro 9 de Fernando Di Leo; La voglia matta de Luciano Salce.Cu excepția ultimelor două titluri, clasice restaurate, restul sunt producții din anii 2021 și 2022. Aproape toți regizorii și autorii vor fi prezenți în sală pentru a se întâlni cu publicul într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la sfârșitul proiecțiilor.
Pentru al doilea an consecutiv, publicul român va putea aprecia unele dintre cele mai premiate și elogiate titluri de filme italiene din ultimii doi ani, printr-o inițiativă care de data aceasta se extinde dincolo de Capitală și ajunge în cinematografele a două importante centre culturale ale ţării, şi anume Cluj-Napoca şi Timişoara. Într-un context politic și economic regional care prezintă aspecte critice și incertitudini, instituțiile italiene din România celebrează cinematografia italiană și, prin extensie, inspiraţia creatoare, arta și frumusețea ce caracterizează Italia. În mod implicit, evenimentul ne invită să ne bucurăm și să prețuim expresia și gândirea artistică liberă, o trăsătură distinctivă a societăților noastre și un instrument prețios pentru protejarea valorilor care stau la baza vieții noastre moderne.
Programul Festivalului include și o masă rotundă cu caracter economico-industrial organizată de Agenția ICE, cu participarea principalilor stakeholder publici și privați din acest sector, printre care ANICA, distribuitori români și bănci italiene care activează în această țară, care își propune să intensifice oportunitățile de colaborare bilaterală în sectorul producției și distribuției filmelor, şi în perspectiva reînnoirii acordului bilateral pe această temă.
Cinematografia italiană are o istorie și o tradiție recunoscute și apreciate în întreaga lume, dar noile tendințe sunt la fel de demne de a fi descoperite. În opinia directoarei Institutului Italian de Cultură din București, Laura Napolitano, „într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea privirii și caracterul vizionar, cinematografia noastră narează despre marginalitate, adolescență, diversitate dar și despre istorie și putere”.
Mario Sesti, regizor și critic de film, este curatorul seriei cinematografice și la această a doua ediție. Pentru Sesti, „multe dintre filme [de la „Visuali Italiane”] redau viziunea şi dau glas adolescenților, copiilor, tinerilor, ca şi cum cinematografia ar simți nevoia să reproiecteze mediul care îi înconjoară plecând de la privirea lor. Ceea ce iese la iveală este portretul unei țări pline de vise secrete, locații memorabile, enclave necunoscute. Și de istorie.”
Potrivit Ambasadorului Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, „întâlnirea publicului român cu cinematografia italiană contemporană este reînnoită după succesul ediției din 2022. Continuarea acestei experiențe fericite ne permite să păstrăm deschisă în România o fereastră asupra cinematografiei noastre, asupra limbajelor și tematicilor sale. Este, în cele din urmă, o privire asupra realității Italiei, alcătuită din transformări și nelinişti, ale unui prezent care dialoghează cu trecutul în încercarea de a-și imagina viitorul și ale unei societăți care recurge la bagajul său bogat de calități umane, mai ales în momentele cele mai dificile”.
Pentru mai multe informații despre filme, puteţi consulta site-ul Institutului Italian de Cultură din București (iicbucarest.esteri.it) și canalele sale de Facebook și Instagram.
Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate prin intermediul platformei online Eventbook.ro.
“Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și Agenția ICE, cu sprijinul Italian Screens și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.
Parteneri Media: Prima TV, Cinemaraton, Radio Romania Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, București FM, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, RFI, Agerpres, AaRC, B365, Cinefan, Cineghid, Liternet, Observator Cultural, Zile și Nopți, Cinemil