Proiect de lege privind producătorii români din domeniul alimentar, în dezbatere la Camera Deputaţilor

Un proiect de lege, benefic pentru producătorii din domeniul alimentar, va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat.

Prevederile viitoarei legi recomandă comercianţilor să facă aprovizionarea magazinelor de la cel mai apropiat producător, pe criteriul verde, pentru a evita transportul pe distanţe mari şi poluarea.

Reporter: Desfacerea produsului este cea mai mare problemă a fermierilor români și această inițiativă legislativă i-ar putea ajuta.

Alin Chirilă, deputat: Prin această inițiativă legislativă începem să punem produsele agricole produse în România pe masa fiecăruia dintre noi. Practic, vom ajuta fermierul român să vândă mai ușor și prin asta, cred că vom avea și o alimentație mult mai sănătoasă. Reporter: Marii fermieri spun că dacă proiectul va fi votat pentru a beneficia de prevederile lui, producătorii mici trebuie să fie și asociați.

Cornel Stroescu: Este o inițiativă bună, dar avem nevoie de organizare, în primul rând. Trebuie să avem depozitare, pentru că știm foarte bine produsele agricole sunt perisabil. Trebuie să avem mai mulți bani pentru investiții în depozitare și procesare a produselor agricole.

Reporter: În prezent, o mare cantitate din alimentele de pe masa românilor sunt aduse din import, în dauna producătorilor români./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie