Cyrano de Bergerac, Un scriitor prea puțin cunoscut pentru măreția sa

Context

Savinien Cyrano de Bergerac s-a născut pe data de 6 martie 1619 și a trecut la cele veșnice pe data de 28 iulie 1655. A rămas în istorie pentru operele sale care satirizau societatea franceză în timpul epocii Luminilor. Alături de satiră, Bergerac a scris și multe legende istorice, dar și ficțiune romantică. A fost portretizat de Edmond Rostand ca un bărbat galant, foarte inteligent, dar timid și nu foarte arătos, din pricina nasului mare.

Viața lui Cyrano

Încă de tânăr, Cyrano s-a perfecționat în mânuirea spadei, lucru care l-a ajutat să se alăture unei companii de securitate privată. Cyrano a fost fiul lui Abel I de Cyrano, consilier și membru al Parlamentului francez, și al lui Espérance Bellanger, fiica lui Estienne Bellanger, un nobil cu statut ridicat în Franța. Espérance Bellanger și Abel I de Cyrano s-au căsătorit pe 3 septembrie, în biserica St-Gervais-et-St-Protais.  La data căsătoriei, Espérance avea aproape 26 de ani, în timp ce Abel avea cincizeci de ani.  Deși a vrut inițial să urmeze o carieră militară, la vârsta de nouăsprezece ani Cyrano a abandonat acest  vis și s-a concentrat pe scris. El a participat între 1639 și 1640 la campanii militare. În 1641, Cyrano a început studiile sub îndrumarea profesorului Gassendi. În timpul cât a stat alături de mentorul său, Cyrano a scris două dintre operele sale cunoscute la nivel mondial: „Histoire comique des états et empires de la lune” și „Histoire comique des états et empires du soleil”. Adept al concretului și cercetării, în satirele sale politice lovește în religie, implicit în crezul popular. Cyrano a utilizat știința pentru a populariza noi teorii dar  a și  încurajat gândirea liberă, în timpul  unui secol în care religia era fundamentul științific al comunităților.

Bergerac a scris inclusiv teatru, iar printre piesele sale amintim:  „La Mort d’Agrippine”, (1654) care a fost caracterizată în epocă ca o comedie, dar și blasfemie, și „Le Pédant joué” (1654). Collège de Beauvais este locul unde se desfășoară acțiunea din „Le Pédant joué”. Din pricina informațiilor contradictorii, viața lui Bergerac este cunoscută prea puțin, în comparație cu operele sale. Nu se știe exact vârsta la care autorul a ajuns la Paris, însă se cunoaște că unchiul lui, Samuel de Cyrano, l-a cazat pe tânărul Cyrano pe strada Rue des Prouvaires, unde părinții lui au trăit până în 1618. Ulterior, în 1630, tatăl lui Bergerac a vândut proprietatea și titlul de Bergerac către Antoine Balestrier, lordul din Arbalestre și s-a întors să trăiască cu familia la Paris.
În istoriografia franceză, Bergerac a fost portretizat ca fiind îndrăgostit de Charles Coypeau d’Assoucy, poet și muzician, cu care ar fi avut o relație până în jurul anului 1653, când au ajuns la divergențe. Prin urmare, Bergerac a început să-i trimită amenințări cu moartea lui Assoucy, ceea ce l-a determinat pe muzician să părăsească Parisul. Cearta dintre cei doi a trecut de la zona publică, la zona literară, fiind surprinsă în pamflete realizate de ambii autori. Bergerac a scris ”Contre Soucidas”, iar D`Assouncy i-a răspuns prin ”Le Combat de Cyrano de Bergerac avec le singe de Brioché, au bout du Pont-Neuf”. În aria politică, Bergerac a elaborat pamflete cu mesaj politic violent pentru epoca în care a trăit. Autorul a murit pe data de 28 iulie 1655, la vârsta de 36 de ani, din cauze neelucidate. Și în prezent circulă mai multe versiuni ale morții sale. Dintre toate, doar două par ca fiind apropiate de adevăr.

Prima variantă presupune că Bergerac a murit la un an după ce a contractat o boală. A doua variantă relevă că Bergerac a fost victima unei tentative de asasinat, din care a scăpat însă, iar la un an diferență, după ce a fost tratat prin multe spitale private, a murit. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Savinien-Cyrano-de-Bergerac

https://www.wikiwand.com/en/Cyrano_de_Bergerac

https://literature.fandom.com/wiki/Cyrano_de_Bergerac

https://www.histoire-pour-tous.fr/biographies/5708-cyrano-de-bergerac-sa-veritable-biographie.html

https://gallica.bnf.fr/blog/20122019/qui-etait-le-veritable-cyrano-de-bergerac?mode=desktop

Credit Foto – Wikipedia