Pacea în Ucraina ar salva vieți omenești, de aceea Guvernul ungar solicită încetarea focului și începerea imediată a negocierilor de pace, a declarat ministrul ungar de externe pentru televiziunea de ştiri N1 din Croaţia. În cadrul interviului Péter Szijjártó a subliniat că sarcina cea mai importantă a comunităţii internaţionale ar fi în prezent salvarea vieţilor omeneşti.
Ministrul a justificat poziția ungară, care diferă de restul Uniunii Europene, spunând că în Ucraina trăiește o comunitate maghiară semnificativă de 150.000 de oameni, ai cărei membri sunt recrutați puternic în armata ucraineană. Nu germanii sau danezii, ci maghiarii îşi pierd viaţa în acest război, a afirmat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat: Ungaria cere o încetare imediată a focului și negocieri de pace, deoarece pacea este singura modalitate de a salva vieți.
Péter Szijjártó şi-a exprimat încrederea că membri comunităţii europene şi transatlantice vor adopta poziția ungară, deoarece, în opinia sa, acum „în această emisferă” retorica războiului este mult mai tare, mult mai puternică decât retorica păcii”.
Dat fiind faptul că Ungaria nu face parte din acest conflict, nu este de competența Guvernului ungar să spună ce se va întâmpla după încetarea focului, a spus Péter Szijjártó, care a precizat că integritatea teritorială și suveranitatea trebuie respectate; este clar „cine a atacat pe cine”, Ungaria condamnă Rusia din cauza războiului.
La remarca că sfârșitul războiului depinde de președintele rus, Vladimir Putin, ministrul ungar de externe a răspuns: este clar că există două părți în război și speră că ambele vor negocia, deoarece ambele vor să obțină o pace durabilă.
Ministrul de externe a mai afirmat că dacă războiul va escalada, escaladarea nu va avea loc la mii de kilometri distanță, ci în regiunile învecinate. Cu toate acestea, Ungaria nu vrea să participe la acest război, a subliniat Szijjártó.
Răsapunzând la întrebarea, ce s-ar fi întâmplat astăzi cu Ucraina dacă Occidentul nu ar fi trimis arme, Péter Szijjártó a spus că în opinia sa este mult mai importantă întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi început niciun război, „deoarece acest război ar fi trebuit evitat”.
La întrebarea, dacă premierul Viktor Orbán va efectua o vizită la Kiev, şeful diplomaţiei ungare a spus că au primit o invitație, iar acum trebuie clarificate detaliile tehnice privind pregătirea vizitei. De îndată ce toate condițiile prealabile vor fi îndeplinite, vizita poate avea loc, a adăugat Szijjártó.
Ministrul ungar a calificat drept o situaţie frustantă negocierile aflate în desfășurare între Ungaria și Uniunea Europeană privind resursele UE. În opinia sa, îngheţarea resurselor nu reprezintă o problemă din punctul de vedere al bugetului de stat, deoarece economia ungară a înregistrat anul trecut o creştere cu aproape 5% şi a fost realizat un număr mare de investiţii.
În cazul resurselor UE este vorba despre o chestiune de principiu, deoarece acestea nu sunt donaţii uminatare, ci sunt date de performanța europenilor, inclusiv a ungurilor. Faptul că o parte din banii europeni nu sunt alocați Ungariei, ci sunt refuzați din motive politice, este inacceptabil, a subliniat Péter Szijjártó. Potrivit ministrului de externe, cauza divergenţelor constă în faptul că Bruxelles-ului nu-i place modul în care Guvernul ungar guvernează țara, că se opune federalismului și susține puterile naționale. „Suntem un guvern de dreapta, patriotic, creștin, care merge complet împotriva curentului principal, iar Bruxelles-ul nu poate digera asta”, a spus oficialul ungar. „Ei vor să eșuăm. Asta și-au dorit și la ultimele alegeri”, a spus Péter Szijjártó, menţionând că, în opinia sa, libertatea presei și a justiției sunt garantate în Ungaria. Ministrul a atras atenția asupra faptului că recent s-a aflat că opoziția unită ungară a fost susţinută cu zeci de milioane de dolari din străinătate, însă în ciuda acestui fapt FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) i-a învins cu „55 la sută contra 35 la sută”.
Péter Szijjártó a reiterat faptul că Guvernul ungar susţine aderarea Suediei şi Finlandei la NATO şi, în opinia sa, va ratifica şi Legislativul de la Budapesta această aderare. Propunerea în acest sens a fost deja înaintată Parlamentului, iar premierul a cerut și grupurilor parlamentare ale partidelor de guvernământ să susțină această propunere.
La întrebarea, dacă sprijinul puternic al Ungariei pentru Republica Srpska din Bosnia are un efect stabilizator asupra regiunii, ministrul de externe a subliniat: Ungaria are o relație foarte bună, strategică, de prietenie cu Serbia și consideră esențială stabilitatea Balcanilor de Vest, şi din acest considerent sprijină, de exemplu, accelerarea procesului de extindere a UE. De asemenea, stabilitatea economică este un aspect important al stabilității, motiv pentru care au fost lansate licitații pentru întreprinderile mici și mijlocii din Serbia.
În ceea ce privește cazul companiei petroliere INA, Péter Szijjártó a spus că nu doresc să intervină în disputa proprietarilor și și-a exprimat speranța că proprietarii vor putea duce un dialog civilizat în privința acestuia. În schimb, nu înțelege de ce cazul INA nu poate fi separat de toate celelalte aspecte ale cooperării bilaterale, a declarat Péter Szijjártó pentru televiziunea croată N1.
https://infostart.hu/ – (6 martie) rganciu/asalar