Ziua Internațională a Femeii (ZIF) este o zi globală care sărbătorește realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor. Ziua marchează, de asemenea, un apel la acțiune pentru accelerarea egalității de gen. Activități semnificative sunt observate astăzi în întreaga lume, întrucât toate comunitățile se reunesc pentru a sărbători realizările femeilor sau pentru a se manifesta în favoarea egalității acestora. Marcată anual pe 8 martie , Ziua Internațională a Femeii este una dintre cele mai importante zile ale anului pentru că: sărbătorește realizările femeilor, contribuie la educarea și conștientizarea egalității femeilor, face un apel esențial la o schimbare pozitivă pentru promovarea femeilor, dar și lobby pentru paritatea accelerată de gen și contribuie la strângerea de fonduri pentru organizații de caritate axate pe problemele femeilor. Fiecare dintre noi, oriunde în această lume, poate juca un rol și avea un aport în crearea egalității de gen. De la o gamă largă de campanii, evenimente, mitinguri și spectacole până la festivaluri, petreceri, serbări, curse distractive și alte ceremonii publice – toate activitățile și acțiunile ZIF sunt perfect valabile, acceptate, recunoscute și autentice. Acesta este și motivul care face ca ZIF să fie atât de incluzivă la nivel mondial.
Imaginați-vă o lume egală între sexe. O lume lipsită de părtiniri, stereotipuri și discriminare. O lume diversă, echitabilă și incluzivă. O lume în care diferența este apreciată și celebrată. Împreună putem construi egalitatea femeilor. În mod colectiv, cu toții putem Îmbrățișa Echitatea, întrucât ZIF aparține tuturor, pretutindeni. Așadar, haideți să sărbătorim femeile care fac schimbarea prin: creșterea vizibilității femeilor creative, construirea de locuri de muncă în care femeile să prospere, îmbunătățirea egalității pentru femei în domeniul tehnologiei, crearea „împuternicirii” femeilor în întreaga lume, alegerile femeilor în materie de sănătate, aplaudarea egalității pentru femei în sport. Acțiunea colectivă și proprietatea comună pentru promovarea parității de gen sunt ceea ce face ca Ziua Internațională a Femeii să aibă impact. Gloria Steinem, feministă, jurnalistă și activistă de renume mondial, a explicat odată : „Povestea luptei femeilor pentru egalitate nu aparține unei singure feministe și nici unei singure organizații, ci eforturilor colective ale tuturor celor cărora le pasă de drepturile omului”. Așa că faceți din Ziua Internațională a Femeii ziua dvs. și faceți tot ce tot ce vă stă în putere pentru o adevărată diferență pozitivă în favoarea femeilor.
ZIF nu este specifică unei țări, unui grup sau unei organizații. Niciun guvern, ONG, organizație caritabilă, corporație, instituție academică, rețea de femei sau centru media nu este singurul sau singura responsabilă pentru ZIF. Ziua aparține tuturor grupurilor în mod colectiv, de peste tot. Sprijinul pentru ZIF nu ar trebui să fie niciodată o luptă între grupuri sau organizații care declară ce acțiune este cea mai bună sau corectă. Natura eclectică și incluzivă a feminismului înseamnă că toate eforturile de promovare a egalității femeilor sunt binevenite și valide și ar trebui respectate. Asta înseamnă să fii cu adevărat „incluziv”. ZIF se referă la egalitatea femeilor în toate formele sale. Pentru unii, ZIF înseamnă lupta pentru drepturile femeilor. Pentru alții, ZIF este despre consolidarea angajamentelor cheie, în timp ce pentru unii ZIF înseamnă sărbătorirea succesului sau adunări și petreceri festive. Oricare ar fi alegerile făcute, toate alegerile contează și toate alegerile sunt valabile. Toate opțiunile de activități și acțiuni pot contribui și pot face parte din mișcarea globală înfloritoare axată pe avansarea femeilor.
Ce culori simbolizează Ziua Internațională a Femeii?
Mov, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii. Mov înseamnă dreptate și demnitate și a fi loial cauzei. Verdele simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși un concept controversat. Culorile provin de la Women’s Social and Political Union (WSPU) din Marea Britanie încă din 1908.
Este Ziua Internațională a Femeii o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului?
ZIF este o sărbătoare oficială în multe țări, inclusiv: Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guineea-Bissau, Eritreea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia. În Germania, parlamentul de la Berlin a aprobat un proiect de lege în 2019 prin care Ziua Internațională a Femeii este sărbătoare publică. Toată lumea de pretutindeni poate contribui la crearea egalității femeilor. Acțiunea colectivă și sprijinul colaborativ pentru a crea probleme de egalitate între femei și toate grupurile ar trebui să fie binevenite pentru a promova egalitatea femeilor prin orice mijloace adecvate pe care le aleg. Fie că găzduiți un eveniment, derulați o campanie, lansați o inițiativă, raportați unele realizări, donați unei organizații caritabile axate pe problemele femeilor sau mai mult – există multe moduri în care grupurile și persoanele pot marca Ziua Internațională a Femeii. Trei credințe centrale susțin și ghidează scopul și prevederile site-ului web al Zilei Internaționale a Femeii:
• identificarea, celebrarea și creșterea vizibilității realizărilor femeilor poate contribui la crearea egalității
• colaborările strategice bazate pe o bază de scop comun, încredere și apreciere pot avea un impact asupra schimbărilor pozitive pentru femei
• creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial prin narațiuni, resurse și activități semnificative poate ajuta la combaterea prejudecăților de gen și a discriminării pentru a accelera paritatea de gen
Ziua Internațională a Femeii, cea mai mare zi de implicare a angajaților și angajatorilor
Accentul pe promovarea femeii nu începe și nici nu se termină pe 8 martie. Nici acțiunea care îmbrățișează Diversitatea, Echitatea și Incluziunea (DEI) nu poate fi limitată la o singură zi. Cu toate acestea, ZIF oferă un moment extrem de valoros și important pentru organizații de a-și amplifica și a-și consolida angajamentul față de promovarea femeilor, de a evidenția pașii cheie care sunt luați și de a reflecta asupra impactului, de a identifica alte domenii de acțiune și de a sărbători realizările femeilor. ZIF este un pilon pentru progres și schimbare – Mulți lideri, angajați, clienți, studenți și părți interesate ale comunității de pe întreg mapamondul caută să trăiască într-o lume în care femeile sunt tratate în mod egal, se bucură de oportunități de conducere, pot fi sigure, sănătoase și avantajate din punct de vedere economic și pot primi drepturi, șanse egale și acces. Oamenii din întreaga lume doresc egalitate, corectitudine și dreptate pentru femei. Femeile înseși își doresc rezultate mai bune pentru munca lor, familiile lor, viața lor.
Tema campaniei ZIF 2023
Pentru ediția 2023 a ZIF, tema campaniei globale este #EmbraceEquity (Îmbrățișează Echitatea). Cu toții putem contesta stereotipurile de gen, putem invoca discriminarea, putem atrage atenția asupra părtinirii și putem căuta incluziunea. Activismul colectiv este cel care conduce la schimbare. De la acțiunea de la bază până la un impuls pe scară largă, cu toții putem „îmbrățișa echitatea”. Iar a îmbrățișa cu adevărat echitatea înseamnă a crede profund, a aprecia și a căuta diferența ca element necesar și pozitiv al vieții. A îmbrățișa echitatea înseamnă a înțelege călătoria necesară pentru a atinge egalitatea femeilor. Tema campaniei ZIF 2023 stimulează la nivel mondial capacitatea de înțelegere a motivului pentru care egalitatea de șanse nu este suficientă!
Misiunea ZIF 2023
• Să promoveze femeile care produc schimbări prin tehnologie și durabilitate în comunități, locuri de muncă și nu numai
• Să sărbătorească munca femeilor creative și să crească vizibilitatea pentru proiectele comerciale și comisioane
• Să creeze culturi de muncă incluzive în care cariera femeilor să prospere și realizările lor să fie celebrate
• Să ridice și să promoveze paritatea de gen în tehnologie și să sărbătorească femeile care forjează inovația
• Să pună în lumină atenția asupra activității care înalță și inspiră femeile să-și urmărească obiectivele fără părtinire sau bariere
• Să sărbătorească femeile sportive și să aplaude egalitatea atinsă în remunerație și/sau vizibilitate
• Să ajute femeile să fie într-o poziție de putere pentru a lua decizii informate cu privire la sănătatea lor
Mai avem nevoie de Ziua Internațională a Femeii?
Da! Nu e loc de complezență. Potrivit Forumului Economic Mondial, din păcate, niciunul dintre noi nu va vedea paritatea de gen în timpul vieții noastre și nici nu o vor vedea, probabil, nici mulți dintre copiii noștri. Paritatea de gen nu va fi atinsă peste un secol. Există o muncă urgentă de făcut – și toți putem juca un rol în acest sens. Echitatea nu este doar un lucru plăcut, ci este o necesitate. Un accent pe echitatea de gen trebuie să facă parte din ADN-ul fiecărei societăți. Și este esențial să înțelegem diferența dintre echitate și egalitate. Cu toții putem îmbrățișa cu adevărat echitatea. Nu este doar ceva ce spunem. Nu este doar ceva despre care scriem. Este ceva la care trebuie să ne gândim, să știm, să prețuim și să îmbrățișăm. În asta credem necondiționat. Echitatea înseamnă crearea unei lumi incluzive. Fiecare dintre noi poate sprijini și îmbrățișa în mod activ echitatea în propria sferă de influență. Cu toții putem contesta stereotipurile de gen, invoca discriminarea, atrage atenția asupra părtinirii și căutăm incluziunea. Activismul colectiv este cel care conduce la schimbare. De la acțiunea de la bază până la un impuls la scară largă, cu toții putem îmbrățișa echitatea. Crearea echității de gen nu se limitează la femeile care luptă. Aliații sunt incredibil de importanți pentru progresul social, economic, cultural și politic al femeilor. Când îmbrățișăm echitatea, îmbrățișăm diversitatea și îmbrățișăm incluziunea. Îmbrățișăm echitatea pentru a crea armonie și unitate și pentru a contribui la succesul tuturor. Egalitatea este scopul, iar echitatea este mijlocul pentru a ajunge acolo. Prin procesul de echitate, putem ajunge la egalitate. Nu o spune doar. Gândește-o. Fii. Fă-o. Apreciaz-o. Îmbrățișeaz-o cu adevărat. Îmbrățișează echitatea în toate formele ei. Împărtășiți pasiunea și entuziasmul care provin din prețuirea și sprijinirea diferenței. Reflectați la modul în care putem fi cu toții parte din soluție, nu din problemă.
Diferența dintre Egalitate și Echitate
Cuvintele echitate și egalitate sunt adesea folosite ca sinonime perfecte. Etimologic, cuvântul rădăcină pe care îl împărtășesc cele două este „aequus”, care înseamnă „chiar” sau „corect” sau „egal” – ceea ce a condus la echitate – din latinescul aequitas și egalitate – din aequalitas. Cu toate acestea, în ciuda acestor asemănări, echitatea și egalitatea sunt concepte în mod inerent diferite, iar tema campaniei ZIF 2023 #EmbraceEquity încearcă să contribuie la crearea unei conversații la nivel mondial despre această problemă importantă și impactul ei. Așadar, care este diferența dintre echitate și egalitate – și de ce este extrem de important să înțelegem, să recunoaștem și să prețuim acest lucru? Tema campaniei ZIF 2023 #EmbraceEquity urmărește să convingă lumea să vorbească despre motivul pentru care „oportunitățile egale nu mai sunt suficiente” – și pot fi, de fapt, exclusive mai degrabă decât incluzive. Să începem cu o definiție de bază a fiecărui cuvânt – Egalitatea înseamnă că fiecărui individ sau grup de oameni i se oferă aceleași resurse sau oportunități, iar echitatea recunoaște că fiecare persoană are circumstanțe diferite și alocă exact resursele și oportunitățile necesare pentru a ajunge la un rezultat egal. Echitatea poate fi definită ca oferind fiecăruia ceea ce are nevoie pentru a avea succes. Cu alte cuvinte, nu oferă tuturor exact același lucru. Dacă oferim tuturor exact același lucru, așteptându-ne că acest lucru îi va face pe oameni egali, se presupune că toată lumea a început în același loc – și acest lucru poate fi extrem de inexact, deoarece nu toată lumea este la fel. Conceptul de „ echitate” poate deveni dificil, deoarece adesea se presupune că „a fi corect” înseamnă că toată lumea primește același lucru. Adesea, acest lucru ne este „predat” pe măsură ce creșteam, dar „echitatea” funcționează cu adevărat doar atunci când suntem toți la fel de la bun început.
Exemple timpurii din istorie
Unul dintre cele mai vechi exemple de echitate se găsește în Anglia medievală, când instanțele engleze soluționau litigiile conform dreptului comun. Justiția era uniformă și consecventă, dar nu neapărat echitabilă. De exemplu, dacă două persoane comit ambele furturi, dar obiectele furate au o valoare diferită, ar trebui să primească aceeași pedeapsă? De atunci, instanțele au adoptat principiul echității, luând o abordare de la caz la caz pentru a lua în considerare circumstanțe diferite.
Egalitatea și echitatea ca principii politice
În termeni politici, egalitatea este unul dintre fundamentele democrației. Egalitatea se bazează pe convingerea că toți oamenii ar trebui să aibă aceleași oportunități pentru o viață fericită. Echitatea este legată de idealul că succesul se bazează pe eforturi personale și nu pe statutul social. Cu toate acestea, conversația în curs evidențiază dacă egalitatea este suficientă și dacă, în schimb, ar trebui să privim echitatea ca un principiu mai bun pentru progresul societății. Echitatea recunoaște că oamenii nu-și încep viața în același loc și că circumstanțele pot fi mai dificile pentru unii oameni de a atinge aceleași obiective. Inechitatea afectează mulți oameni, dar cel mai frecvent din punct de vedere istoric a marginalizat comunități precum femeile, persoanele de culoare, persoanele cu dizabilități, persoanele dezavantajate din punct de vedere economic și cei din comunitatea LGBTQ+. Scopul echității este de a schimba barierele sistemice și structurale care stau în calea capacității oamenilor de a prospera.
Oamenii care susțin soluții bazate pe egalitate la problemele sociale pot crede în imparțialitate și că nu ar trebui să existe nicio diferență între servicii și politici. Cu toate acestea, soluțiile bazate pe echitate iau în considerare diversele experiențe trăite ale indivizilor și comunităților, adaptând serviciile și politicile în funcție de aceste diferențe. Echitatea este o soluție durabilă și pe termen lung și este un proces de abordare a sistemelor sociale dezechilibrate.
Aplicarea echității în promovarea femeilor
Egalitatea se concentrează pe oferirea de șanse egale tuturor genurilor, cum ar fi dreptul la vot al femeii. Cu toate acestea, femeile au adesea nevoie de mai mult decât condiții echitabile. Ele trebuie să aparțină unei culturi globale care le promovează și sprijină în mod activ în toate aspectele vieții lor, de la educație și locul de muncă până la sănătate. Genul este intersecțional, iar femeile ca grup sunt cu adevărat diverse. Politicile de care beneficiază femeile albe, de exemplu, pot să nu fie aceleași de care beneficiază femeile de culoare din cauza inegalităților istorice sau actuale. O trecere de la egalitatea de gen la procesul de echitate de gen este necesară pentru un progres semnificativ. Oamenii din întreaga lume poartă conversații semnificative despre motivele pentru care șansele egale nu sunt suficiente, iar egalitatea nu este întotdeauna corectă. Oamenii încep din locuri diferite, așa că includerea și apartenența adevărată necesită acțiuni echitabile. Dacă vom crede cu adevărat, prețuim și îmbrățișăm echitatea, atunci femeile au mai multe șanse să aibă acces la ceea ce este necesar pentru a reuși. Deci, de ZIF implicați-vă în acele conversații de impact, creșteți gradul de conștientizare și ajutați la realizarea unei schimbări pozitive pentru femei. Dacă credem cu adevărat în construirea unei lumi egale și incluzive, atunci vom crede cu adevărat în necesitatea ca lumea să înțeleagă mai bine diferența dintre echitate și egalitate. Faceți ca misiunea dvs. să fie educarea prietenilor, familiei, a colegilor și a comunității cu privire la nevoia de echitate .
Există standarde duble pentru femei, dar puterea femeilor strălucește
Dacă există o prejudecată cu care se confruntă majoritatea femeilor la un moment dat în viața lor, aceasta ține de standardele duble conștiente sau inconștiente. Potrivit Harvard Business Review (HBR), managerii folosesc la locul de muncă mai multe cuvinte pozitive pentru a descrie munca bărbaților în recenziile de performanță și altele negative pentru a descrie munca depusă de femei. Deși nu au existat diferențe de gen în ceea ce privește măsurile obiective, cum ar fi note, scoruri și clasamente, atunci când se analizează evaluările subiective de conducere, termenul pozitiv cel mai des folosit pentru a descrie bărbații era analitic, în timp ce pentru femei era compasional. Și, în timp ce unii ar putea pune la îndoială diferența dintre analitic și compasional, HBR a subliniat că atunci când este folosit la locul de muncă, unii ar putea fi mai valoroși din punct de vedere organizațional decât ceilalți. „Termenul analitic este orientat către sarcini și se referă la capacitatea unui individ de a raționa, de a interpreta, de a stabili strategii și de a oferi sprijin obiectivelor sau misiunii afacerii. Compasiunea este orientată spre relație, contribuind la un mediu și o cultură de lucru pozitive, dar poate de mai puțină valoare pentru realizarea muncii depuse”, explică HBR. La celălalt capăt al scalei, termenul negativ cel mai des folosit pentru a descrie bărbații a fost arogant, în timp ce femeile au fost etichetate drept inepte. La fel de îngrijorător a fost și faptul că HBR a constatat că au existat diferențe semnificative statistic de gen în ceea ce privește frecvența cu care termenii menționați mai sus (dar și alții) au fost folosiți – în raport cu ceilalți termeni pozitivi sau negativi disponibili pentru selecție – atunci când descriu bărbați și femei, „chiar dacă performanțele bărbaților și femeilor au fost aceleași prin măsuri mai obiective.” Un alt studiu a arătat că bărbații tind să perceapă o femeie asertivă la locul de muncă (una care vorbea dominant și direct) ca fiind mai puțin simpatică decât o femeie mai pasivă. Descoperirea care a ridicat cele mai multe sprâncene a fost că bărbații în vârstă, în special, au perceput-o pe femeia asertivă ca fiind mai puțin simpatică și mai puțin competentă. În orice caz, femeile care au vorbit la serviciu nu păreau să se înțeleagă prea bine cu bărbații. Iar standardele duble la locul de muncă nu se opresc aici. Specialiștii pun în lumina reflectoarelor părtinirea maternității, precum și luptele „exponențiale” cu care se confruntă femeile queer și trans la locul de muncă.
Cu toate acestea, deși poate părea că ne lovim cu capul de un zid, există și un aspect pozitiv în a face față părtinirii negative, și asta înseamnă a avea sprijin, încurajare și întărire din partea altor femei puternice. O societate egală între sexe are nevoie de femei și fete puternice, care să preia controlul asupra vieții lor, să ia propriile decizii și să reușească în activitățile alese. Deci, de la inovatori la activiști și lideri, bucurați-vă de aceste citate inspiraționale femeilor care au avut un impact considerabil în societate.
– Madonna, cântăreață – „Către cei care se îndoiesc și tuturor celor care mi-au oferit iadul și au spus că nu pot, că nu vreau sau nu trebuie – rezistența voastră m-a făcut mai puternică, m-a făcut să-mi depășesc limitele, m-a făcut luptătorul care sunt astăzi.”
– Oprah Winfrey, director media – „Gândiți ca niște regine. O regină nu se teme să eșueze. Eșecul este o altă piatră de temelie către măreție.”
– Melinda Gates, filantrop – „O femeie cu voce este, prin definiție, o femeie puternică.”
– Beyoncé, cântăreață și compozitoare – „Trebuie să ne remodelăm propria percepție asupra modului în care ne vedem pe noi înșine. Trebuie să ne acționăm ca femei și să luăm conducerea”.
– Amy Schumer, comediantă – „Spun dacă sunt frumoasă. Spun dacă sunt puternică. Nu tu vei determina povestea mea – eu o voi face.”
– Virginia Woolf, autor – „Nu există nicio poartă, niciun lacăt, niciun șurub pe care să-l pui asupra libertății minții mele.”
– Coco Chanel, designer de modă – „O fată ar trebui să fie două lucruri: cine și ce vrea.”
– Gloria Steinem, jurnalist – „Femeile spun mereu: „Putem face orice pot face bărbații”. Dar bărbații ar trebui să spună: „Putem face orice pot face femeile”.
– Rihanna, cântăreață și femeie de afaceri – „Există ceva atât de special la o femeie care domină în lumea unui bărbat. Este nevoie de o anumită grație, forță, inteligență, neînfricare și curajul de a nu accepta niciodată un nu ca răspuns.”
– Michelle Obama, avocat și autoare – „Nu există limită pentru ceea ce noi, ca femei, putem realiza.”
– Sheryl Sandberg, COO Facebook – „Avem nevoie de femei la toate nivelurile, inclusiv la vârf, pentru a schimba dinamica, a remodela conversația, pentru a ne asigura că vocile femeilor sunt auzite și ascultate, nu trecute cu vederea și ignorate”.
– Coretta Scott King, autor și activist – „Femei, dacă sufletul națiunii trebuie să fie salvat, cred că trebuie să deveniți sufletul ei”.
– Emma Watson, actriță și activistă – „Cred că femeilor le este frică să se simtă puternice și curajoase uneori. Nu este nimic rău în a se teme. Importantă nu este absența fricii, ci depășirea ei și uneori trebuie doar să treci peste și să ai credință.”
– Jane Goodall, primatolog și antropolog – „Ceea ce faci face diferența și trebuie să decizi ce fel de diferență vrei să faci.”
– Malala Yousafzai, activistă – „Îmi ridic vocea – nu pentru a putea striga, ci pentru ca cei fără voce să poată fi auziți… nu putem reuși când jumătate dintre noi suntem ținute în spate”.
– Anita Roddick, fondator Body Shop – „Dacă crezi că ești prea mic pentru a avea un impact, încearcă să te compari cu un țânțar”.
– Ella Fitzgerald, cântăreață – „Doar nu renunța să încerci să faci ceea ce vrei cu adevărat să faci. Acolo unde există dragoste și inspirație, nu cred că poți greși.”
– Marie Curie, fizician – „Viața nu este ușoară pentru niciunul dintre noi. Trebuie să avem perseverență și mai presus de toate încredere în noi înșine. Trebuie să credem că suntem înzestrați pentru ceva și că acest lucru trebuie atins.”
– Estée Lauder, femeie de afaceri – „Nimeni nu a devenit vreodată de succes fără să-și asume riscuri. Trebuie să fii capabil să recunoști momentul și să-l apuci fără întârziere.”
– Nora Ephron, jurnalist – „Mai presus de toate, fii eroina vieții tale, nu victima.”
– Anaïs Nin, autor – „Și a venit ziua în care riscul de a rămâne strâns într-un boboc a fost mai dureros decât riscul de a înflori.”
Câteva moduri de a îmbrățișa echitatea cu ocazia ZIF 2023 și nu numai
Audre Lord – scriitoarea americană, feministă radicală, profesor și activistă pentru drepturile civile, spunea: „Nu diferențele noastre sunt cele care ne dezbină. Este incapacitatea noastră de a recunoaște, accepta și sărbători acele diferențe.”
• A inversa – Ați auzit că o femeie este numită „mamă care lucrează”? Cât de des auziți bărbații denumiți „tați care lucrează”? Dacă un termen nu poate fi inversat, mai bine nu-l rostiți, doar pentru a evidenția standardele duble și prejudecățile care există în societate.
• Sponsorizați o colegă de sex feminin. Rolul unui sponsor este de a sprijini și de a consilia, precum și de a susține în întâlnirile și conversațiile cheie. Sponsorii au potențialul de a crea oportunități de carieră și de a deschide uși.
• „Unul și gata” nu este suficient, recrutarea unei femei la masa oficială și gândul că munca este îndeplinită nu este suficient pentru a face schimbarea. Potrivit cercetărilor, femeile trebuie să constituie 30% din masa consiliului de conducere înainte de a avea suficientă masă critică, de a fi mai colaborative și mai puțin ierarhice.
• Utilizați o lentilă intersecțională. Luați în considerare diversitatea femeilor din organizația dvs. – minoritatea din cadrul minorității. Unora dintre femei le este mai greu decât altora? Care este experiența femeilor de culoare, femeilor care se identifică ca având un handicap sau din comunitatea LGBTQ+? Conform datelor Oficiului pentru Statistică Națională (ONS) din Marea Britanie în 2021, salariul mediu pentru femeile cu handicap (11,51 GBP pe oră) a fost cu 10,5% mai mic decât al femeilor fără handicap (12,86 GBP pe oră).
• Susțineți femeile online – Femeile, în general, cele de culoare și din minorități se confruntă cu niveluri disproporționate de abuz online.
• Recrutați în funcție de vârstă – Asigurați-vă că anunțurile de angajare sunt accesibile lucrătorilor în vârstă și că utilizați un limbaj și imagini neutre în funcție de vârstă. Promovați o cultură pozitivă în funcție de vârstă: subliniați importanța contribuției angajaților în vârstă la organizație și apreciați și recunoașteți beneficiile pentru afacere de a avea o forță de muncă diferită de vârstă. Cercetările efectuate în ultimii ani au arătat că veniturile lucrătoarelor în vârstă sunt afectate de intersecția discriminării de gen și vârstă. Femeile se confruntă cu menopauză, pot fi nevoite să aibă grijă de rude în vârstă și sunt probabil să aibă mai puține oportunități de progres în carieră și dezvoltare.
• Ascultați – Întrebați femeile despre experiențele și obstacolele cu care se confruntă și acționați după recomandările lor.
• Flexibilitate – Creați capacitatea ca toate rolurile să fie part-time și modelați-le de la vârf.
• Începeți de acasă – Cine face treburile casnice, care este partea leului în îngrijirea și administrarea gospodăriei? Ați avut echilibrul corect și ce înseamnă acest echilibru pentru alții?
• Sărbătoriți femeile care își susțin familiile – Femeile câștigă mai mult decât partenerii lor în aproape un sfert din gospodării, față de o cincime în urmă cu 16 ani, potrivit unei cercetări efectuate de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) din partea Royal London. Nu le stigmatizați negativ ca femele alfa.
• Nu mai judecați femeile după stilul lor personal, mai degrabă decât după rezultate. Cercetările au arătat că exisă cu 66% mai multe șanse să se întâmple acest lucru femeilor în recenziile lor de performanță.
• Promovați femeile în funcție de potențialul pe care îl arată, mai degrabă decât de istoricul lor, astfel încât să nu fie nevoite să și dovedească iar și iar calitățile.
• Creați medii de lucru incluzive în care femeile nu simt că trebuie să ascundă maternitatea pentru a fi considerate serioase în ceea ce privește cariera lor.
• Nu judecați femeile lider mai aspru decât liderii bărbați. Denumite femeile din stânca de sticlă care reușesc să spargă plafonul de sticlă pentru a obține funcții de conducere superioare rezervate în mod tradițional bărbaților (cum ar fi CEO-ul sau președintele consiliului de administrație), acestea se găsesc într-o poziție precară – femeile în poziții de conducere atrag un control mai mare și sunt judecate mai mult și mai aspru asupra performanței lor în comparație cu colegii bărbați, fiind mai predispuse concedierilor.
• Nu mai faceți greșeli de părtinire de afinitate și nu mai recrutați după propria imagine. Veți ajunge cu gândire de grup și lipsă de creativitate.
• Fiți un aliat – mentor, un avocat și o persoană de încredere pentru femeile de la locul de muncă și asigurați-vă că aveți grijă de femeile din cadrul minorităților de orice fel, cum ar fi cele care sunt „neurodivergente”, sau cele care sunt introvertite.
• Nu stagnați carierele femeilor dacă devin mămici, contribuția lor este valoroasă și atunci când sunt părinți și când nu sunt – aproximativ 2 din 5 mame spun că faptul că au decis să aibă copii a avut un impact negativ asupra carierei lor.
• Amplificați vocea singurei femei din cameră, reluând punctele ei și asigurându-vă că este auzită.
• Nu lăsați sarcinile „casnice” de birou în seama femeilor, cum ar fi sarcinile de administrare, prepararea ceaiului, sprijinirea colegilor și, dacă totuși se întâmplă acest lucru, asigurați-vă că primesc credit pentru ele.
• Observați cine primește sarcinile extensive și proiecte mai interesante, oferiți tuturor o oportunitate?
• Solicitați feedback în mod specific cu privire la părtinirea dvs. și fiți pregătiți să vă schimbați.
• Asigurați-vă că femeile sunt prezente atunci când luați decizii, astfel încât să nu ajungeți să creați soluții care funcționează doar pentru 50% din „populație”.
• Colectați date despre recrutarea, păstrarea și traiectoria de carieră a personalului dvs. feminin, precum și intersecția identităților acestora.
• Nu împovărați femeile cu schimbarea sistemului privind echilibrul de gen în organizația dvs., pe lângă munca lor zilnică, fiți pregătiți să vă faceți singuri munca.
• Conectați-vă la provocările cu care se confruntă femeile în muncă și în societate, păstrați legătura cu afacerile mondiale, vizionați documentare, ascultați podcasturi etc. și apoi găsiți modalități de a elimina obstacolele din calea succesului lor.
• Respectați și apreciați diferențele, pentru ca femeile să nu simtă că trebuie să adopte anumite comportamente pentru a reuși.
• Credeți-le – Dacă concediați o femeie care spune că se confruntă cu părtiniri la locul de muncă, ați ratat o oportunitate de schimbare.
• Stabiliți ținte publice pentru reprezentarea femeilor la toate nivelurile afacerii dvs. – ceea ce se măsoară, se realizează.
• Educați-i pe ceilalți despre ce sunt microagresiunile și creați medii care nu le tolerează. Observă și provoacă microagresiuni precum „nu mai fi atât de emoțional” sau „Te găsesc agresivă” atunci când femeile sunt pasionate și provocați-le.
• Nu vă gândiți doar la nivel intern în organizația dvs., căutați și diverși furnizori și diversificați-vă grupul de antrenori.
• Când restructurați sau faceți disponibilizări, asigurați-vă că femeile nu sunt afectate în mod disproporționat.
• Uitați-vă la datele despre diferența de remunerare între femei și bărbați, fiți transparent în ceea ce privește constatările și plănuiți să reduceți decalajul.
• Apreciați că talentul nu doar arată și se comportă într-un fel. Pentru a face acest lucru, separați performanța de potențial și personalitatea de seturile de abilități.
Diferența de gen la nivel global se reduce, dar mai sunt necesari încă 132 de ani pentru a ajunge la paritate
Raportul Global Gap Gender 2022 al Forumului Economic Mondial (WEF) arată că este posibil ca paritatea de gen să nu fie atinsă pentru încă 132 de ani. În 2022, decalajul global de gen a fost redus cu 68,1%. În ritmul actual de progres, va dura 132 de ani pentru a ajunge la paritatea deplină. Aceasta reprezintă o ușoară îmbunătățire de patru ani în comparație cu estimarea pentru 2021 (136 de ani până la paritate). „Pe măsură ce crizele se agravează, rezultatele forței de muncă ale femeilor suferă, riscul de retrocedare a parității globale de gen se intensifică și mai mult”, citează raportul. Și când vine vorba de atingerea egalității la locul de muncă, Raportul Global Gap Gender arată că va dura încă 151 de ani. Bărbații dețin încă un avantaj clar în promovarea în roluri de conducere. Și totuși, femeile fondatoare își încep propriile afaceri într-un ritm mai rapid decât bărbații.
Saadia Zahidi, director general la Forumul Economic Mondial, spune: „În timp ce în ultimele decenii multe femei s-au mutat în locuri de muncă bine plătite și, din ce în ce mai mult, în poziții de conducere în industrie, au existat și contre: așteptările societății, politicile angajatorilor, mediul legal și disponibilitatea infrastructurii de îngrijire. Acest lucru a continuat să limiteze oportunitățile educaționale la care femeile au acces, precum și posibilitățile de carieră pe care le pot urma. Consecințele economice și sociale ale pandemiei și ale conflictului geopolitic au întrerupt progresul și au înrăutățit rezultatele pentru femei și fete din întreaga lume – și riscă să creeze cicatrici permanente pe piața muncii. Dimpotrivă, reprezentarea tot mai mare a femeilor în conducere într-o serie de industrii, implicarea în învățământul terțiar în general și revenirea la roluri profesionale și tehnice sunt încurajatoare și pot oferi o bază pentru eforturile viitoare.” Raportul analizează evoluția decalajelor bazate pe gen în patru domenii: participarea economică și oportunitățile; nivelul de studii; sănătate și supraviețuire; și puterea politică. Raportul menționează că diferențele de gen în forța de muncă sunt determinate și afectate de mulți factori, inclusiv bariere structurale de lungă durată, transformarea socio-economică și tehnologică, precum și șocuri economice. Mai multe femei s-au mutat în locuri de muncă plătite și, din ce în ce mai mult, în poziții de conducere, totuși așteptările societății globale, politicile angajatorilor, mediul legal și disponibilitatea îngrijirii continuă să joace un rol important în alegerea pistelor educaționale și a traiectoriilor de carieră.
Atingerea parității de gen între țări
Deși nicio țară nu a atins încă paritatea de gen deplină, primele 10 economii și-au redus cel puțin 80% din decalajele de gen, Islanda (cu 90,8%) conducând clasamentul global. Islanda rămâne singura economie care a redus cu mai mult de 90% din decalajul de gen. Alte țări scandinave, cum ar fi Finlanda (86%, a 2-a), Norvegia (84,5%, a 3-a) și Suedia (82,2%, a 5-a) figurează în primele 5, cu alte țări europene precum Irlanda (80,4%) și Germania (80,1%) ) pe pozițiile a 9-a și, respectiv, a 10-a.
Țările din Africa Subsahariană Rwanda (81,1%, locul 6) și Namibia (80,7%, locul 8), împreună cu o țară din America Latină, Nicaragua (81%, locul 7) și o țară din Asia de Est și Pacific, Noua Zeelandă (84,1 %, locul 4), ocupă, de asemenea, poziții în primele 10. Nicaragua și Germania sunt nou intrate în top 10 în 2022, în timp ce Lituania (79,9%, locul 11) și Elveția (79,5%, locul 13) „renunță” în acest an.
Datele LinkedIn care alimentează Raportul Global Gap Gender
LinkedIn este partener cu WEF la Raportul Global Gap Gender, iar propriile sale date evidențiază numeroasele provocări cu care se confruntă femeile care lucrează, raportul sugerând ce se poate face pentru a crea locuri de muncă și societăți mai egale. Datele LinkedIn prezentate în raportul privind decalajul de gen demonstrează că lumea are un dezechilibru de gen în rolurile de conducere în aproape fiecare țară și industrie. Femeile sunt foarte subreprezentate, deținând mai puțin de o treime din funcțiile de conducere la nivel global. Există o conductă îngustă de talent feminin care se micșorează odată cu vechimea. „Ceea ce este la fel de îngrijorător este că noile date LinkedIn dezvăluie că bărbații au șanse semnificativ mai mari de a fi promovați în roluri de conducere decât colegele lor”, explică Suzanne Duke, șeful echipei de politici publice globale și grafice economice la LinkedIn. „Comparând media globală pentru bărbați și femei în 2021, bărbații au avut 33% mai multe șanse de a primi o promovare internă de conducere decât femeile. În țări precum Țările de Jos și Spania, bărbații au șanse cu 69% și 65% mai mari să fie promovați pe plan intern. Este foarte clar că femeile se confruntă cu provocări sistemice la locul de muncă, împiedicându-le să obțină o participare deplină și egală pe piața muncii”. Totuși, nu totul este pierdut. Datele arată că progresul este posibil, deși se întâmplă lent. Femeile au fost angajate în funcții de conducere într-un număr din ce în ce mai mare din 2016 și, în timp ce progresele au stagnat în timpul pandemiei – ponderea anuală a femeilor angajate în funcții de conducere deținând 35% între 2019 și 2020 – a crescut la 36% în 2021 și 37% în 2022. În timp ce cifrele merg în direcția corectă, pornesc de la o bază scăzută și nu se schimbă suficient de repede pentru a face o diferență semnificativă.
Chiar dacă raportul evidențiază zonele problematice, el arată și unde pot fi aduse îmbunătățiri. Acestea înseamnă crearea de programe de mentorat și formare orientate pentru femei – în special la nivel de pre-manager – și creșterea gradului de conștientizare cu privire la părtinirea inconștientă în cadrul organizațiilor. Iar cu datele LinkedIn, care arată că femeile au șanse cu 24% mai mari decât bărbații de a aplica pentru joburi de la distanță, trebuie să facem ca munca flexibilă să devină normă pentru toată lumea dacă dorim un grup divers de talente. Pentru a ajuta oamenii să-și găsească locul de muncă care se potrivește nevoilor lor, LinkedIn a introdus filtre dedicate pentru roluri la distanță, hibride și la fața locului.” WEF (World Economic Forum) speră că raportul va servi drept un apel la acțiune către lideri pentru a integra paritatea de gen ca obiectiv central al politicilor și practicilor lor pentru a construi o redresare susținută și robustă. Viitorul economiilor, societăților și comunităților noastre depinde de el.
Unde muncesc femeile există o mare diferență
Ziua Internațională a Femeii oferă un moment cheie pentru a sărbători realizările femeilor la locul de muncă și pentru a prezenta inițiativele și sprijinul angajatorilor. Fiind cea mai mare zi de implicare a angajaților a anului, ZIF vede organizațiile își amplifică și își consolidează angajamentul de a contribui la crearea unei lumi incluzive.
În timp ce activitatea Zilei Internaționale a Femeii se intensifică pe 8 martie, angajatorii principali pentru femei își mențin un accent profund și continuu pe echitate, diversitate și incluziune pe tot parcursul anului. Din ce în ce mai mult, organizațiile din întreaga lume oferă politici, practici, beneficii și mecanisme de sprijin progresive, astfel încât carierele femeilor să poată prospera – iar aceste locuri de muncă oferă oportunități de angajare atrăgătoare. În plus, sărbătorirea muncii și a realizărilor femeilor le inspiră pe alte femei să își atingă întregul potențial. Alegerea angajatorului potrivit poate însemna o remunerație mai bună, o pregătire și dezvoltare excelentă, o mulțime de oportunități interesante de promovare a carierei, colegi și echipe diverse, o alegere de locuri și metode de lucru și un loc de muncă incluziv. Dar care este angajatorul potrivit? Și de unde știi că sunt într-adevăr la fel de buni pe cât spun ei că sunt? Sigur că femeile pot găsi în mod constant locuri de muncă în companie și cele mai recente posturi vacante în carieră pe o mulțime de site-uri și forumuri de locuri de muncă, dar atunci când vine vorba de recrutarea talentelor feminine, alegerea nu depinde doar de recrutor – ci mai mult de candidat. O modalitate de a cerceta și de a identifica dacă un angajator are un istoric bun în ceea ce privește recrutarea, reținerea și promovarea talentelor feminine este să auzi ce spun femeile care lucrează deja acolo – ce fel de muncă fac femeile acolo, sunt fericite, se simt apreciate, ce sprijin și formare au primit, care este sfatul lor pentru alte femei care doresc să se alăture companiei, are compania în sine un istoric puternic în celebrarea și profilarea talentului său feminin, compania câștigă premii pentru cultivarea și promovarea talentului feminin? Înălțarea, celebrarea și amplificarea vizibilității și realizărilor femeilor în forța de muncă este în permanență importantă. Angajatorii principali trebuie să îndeplinească 10 criterii în ceea ce privește femeile: să demonstreze angajamentul conducerii executive față de egalitatea de gen; să îmbrățișeze o cultură a diversității, echității și incluziunii; să creeze o „conductă” de angajare feminină de la începutul carierei până la nivelul executiv; să valorifice și să sprijine aranjamentele flexibile de lucru; să ofere căi formale pentru a răspunde oricăror preocupări de părtinire; să asigure includerea femeilor de la lanțul de aprovizionare până la luarea deciziilor; să se asigure că marketingul și comunicarea sunt în mod constant lipsite de stereotipuri; să ofere sprijin extern pentru promovarea femeilor; să monitorizeze constant progresul și rezultatele inițiativelor privind diversitatea și să participe la validarea externă a practicii progresive a angajatorilor
Când vine vorba de sănătatea femeilor, cunoașterea înseamnă putere
Știați că la nivel mondial, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății? Cu toate acestea, stigmatul major este încă atașat ITS – și datorită ideilor societății despre sex, un diagnostic de ITS poate face oamenii să se simtă rușinați, jenați sau furioși. Ca și în cazul tuturor afecțiunilor de sănătate, acest stigmat este dăunător și inutil, împiedicând oamenii să caute diagnosticul sau tratamentul inițial. Cu toate acestea, a contracta sau a trăi cu o boală cu transmitere sexuală poate fi obișnuită și normală. Deși femeile au mai multe șanse de a contracta ITS, ele sunt, de asemenea, mai afectate de aceste stigmate decât bărbații. Partenerii sexuali multipli, deși sunt celebrați în mod tradițional în rândul bărbaților, sunt văzuți ca fiind mai rușinoși pentru femei, ITS fiind adesea văzute ca o pedeapsă pentru promiscuitate.
Distrugerea stigmatelor și încurajarea educației
Stigmatul are adesea rădăcini în dezinformare și mituri, din care crește lipsa de cunoaștere, înțelegere și judecată ulterioară. Conform cercetării Journal of Women’s Health, sprijinul pentru bolile care afectează în primul rând bărbații este bine finanțat, dar, în contrast, cercetarea și sprijinul pentru bolile care afectează în principal femeile sunt subfinanțate în mod cronic. Cu toate așteptările care sunt puse asupra femeilor, lumea se schimbă și, având în vedere multe moduri foarte reale în care sistemul medical din SUA neglijează sănătatea femeilor, nu este surprinzător faptul că femeile trebuie să insiste pentru recunoașterea faptului că sănătatea sexuală contează cu adevărat. Ca femei, merităm să ne simțim bine cu tot corpul nostru, este timpul să îmbrățișăm echitatea în sănătatea femeilor, iar când spunem sănătatea femeilor ne referim la femeia întreagă. Sănătatea intimă nu ar trebui să fie un gând secundar sau ceva despre care să șoptim. Sunt în centrul feminității noastre și ar trebui să putem vorbi deschis și liber despre asta. Din punct de vedere istoric, oamenilor le păsa de intimitatea femeilor doar atunci când făceau ceva pentru altcineva, cum ar fi să ofere plăcere sau să aducă pe lume o nouă viață. Dar trăim în corpurile noastre tot timpul.
Putere, privilegii și priorități: îmbrățișați echitatea în asistența medicală a femeilor
Genul și puterea contează în sănătatea globală. Femeile reprezintă aproape jumătate din populația globală și au o influență semnificativă asupra bunăstării familiilor, comunităților și economiei lor. Cu toate acestea, există o disparitate la nivel mondial în ceea ce privește îngrijirea sănătății femeilor și, în ciuda celor mai bune intenții, prejudecățile de gen larg răspândite încă persistă. Prejudecățile de gen au un efect negativ semnificativ asupra diagnosticului medical și asupra calității asistenței medicale pe care femeile o primesc, ceea ce duce la întârzieri substanțiale în diagnosticare, precum și la diagnosticare greșită și chiar la deces. Prejudecățile de gen sunt rezultatul sexismului. Pacienții, medicii, cercetătorii și administratorii pot avea toți opinii părtinitoare despre gen – și aceste opinii pot afecta modul în care funcționează sistemul de sănătate și au un impact grav asupra rezultatelor sănătății. Prejudecățile de gen sunt o preferință bazată adesea pe convingeri sau generalizări false. Aproape toată lumea deține o formă de prejudecată de gen și poate sau nu să fie conștienți de aceasta. Acest lucru se datorează faptului că părtinirea este fie conștientă, fie inconștientă. Când o persoană își recunoaște părtinirea, este „explicit”, în timp ce părtinirea de care o persoană nu este conștientă este denumită „implicită”. Prejudecățile implicite se formează, în general, din mesajele pe care oamenii le absorb fără să știe despre gen de-a lungul vieții. Atât părtinirile explicite, cât și cele implicite influențează comportamentele și acest lucru duce la discriminare și întărește inechitatea.
Neîncrederea în simptomele femeilor
Stereotipurile de gen pot influența modul în care un medic tratează bolile și își abordează pacienții. Unele studii și articole întăresc ideea potrivit căreia medicii consideră adesea bărbații cu durere cronică ca fiind „curajoși” sau „stoici”, dar consideră femeile cu durere cronică ca fiind „emoționale” sau „isterice”. Cercetările menționate în articole indică, de asemenea, că medicii sunt mai predispuși să trateze durerea femeilor ca un produs al unei stări de sănătate mintală, mai degrabă decât o condiție fizică. Un sondaj între medici și mai ales stomatologi a ajuns la concluzii similare, mulți dintre acești profesioniști din domeniul sănătății crezând că femeile își exagerează durerea.
Lacune în cercetarea medicală
Inechitatea în cercetarea medicală întărește părtinirea de gen. De exemplu, de-a lungul istoriei, mulți oameni de știință au crezut că bărbații au fost cei mai buni subiecți de testare, întrucât nu au cicluri menstruale și nu pot rămâne însărcinați. Aceasta a însemnat că o mare parte a cercetărilor a fost foarte limitată prin implicarea doar a participanților bărbați. Diferențele biologice importante între sexe pot influența însă modul în care bolile, medicamentele și terapiile ulterioare afectează oamenii. Drept urmare, multe studii dinainte de anii ’90 sunt viciate din cauza părtinirii lor de gen. Este important să eradicăm orbirea de gen în cercetare.
Consecințele părtinirii de gen în asistența medicală
Consecința generală a părtinirii de gen în asistența medicală este că femeile primesc îngrijiri mai proaste decât ar trebui, ceea ce crește inechitatea lor în materie de sănătate. Lipsa de incluziune în cercetarea medicală a dus la lacune în cunoștințe, așa că acest lucru înseamnă că medicii știu mai puțin despre sănătatea femeilor decât despre sănătatea bărbaților. În plus, atunci când medicii nu iau în serios simptomele femeilor, acest diagnostic întârziat poate împiedica femeile să primească un diagnostic corect timp de mulți ani. Atunci când medicii nu-și cred pacienții, acest lucru îi împiedică pe oameni să primească ajutor pentru ameliorarea simptomelor. De exemplu, medicii care resping severitatea durerii cronice ar putea să nu ofere un management adecvat al simptomelor și să ofere femeilor medicamente adecvate pentru durere. Ulterior, femeile care nu mai au încredere în profesioniștii sau organizațiile medicale din cauza situațiilor negative pe care le-au trăit, pot evita de fapt să primească îngrijirile necesare. În cele din urmă, părtinirea de gen poate duce la situații și acțiuni care pot crește riscul de abuz, neglijare și, în cele din urmă, deces. Deși sunt implementate politici pentru a ajuta la abordarea uriașei diviziuni de gen în medicină, este evident că mai este încă un drum lung de parcurs. Femeile ar putea duce o viață mai lungă și mai sănătoasă dacă am putea Îmbrățișa Echitatea.
Știați că există o diferență de gen chiar și atunci când vine vorba de boala coronariană?
Cercetările efectuate de British Heart Foundation dezvăluie o statistică surprinzătoare: boala coronariană ucide de două ori mai multe femei decât cancerul de sân în Marea Britanie. Potrivit Școlii de Medicină Harvard, într-un an de la primul atac de cord, ratele de supraviețuire sunt mai mici la femei decât la bărbați. În decurs de cinci ani, 47% dintre femei pot muri, dezvolta insuficiență cardiacă sau pot suferi de un accident vascular cerebral – comparativ cu doar 36% dintre bărbații care au suferit un prim atac de cord. Din păcate, inegalitatea de gen are un impact și asupra deceselor de atac de cord. Acest lucru s-ar putea datora parțial inegalității de gen în termeni de conștientizare, diagnostic și tratament. „Atacurile de cord nu au fost niciodată mai tratabile. Cu toate acestea, femeile mor inutil, deoarece atacurile de cord sunt adesea văzute ca o boală a bărbatului, iar femeile nu primesc același standard de tratament ca și bărbații. Studiile detaliate au dezvăluit inegalități în fiecare etapă a călătoriei medicale a unei femei”, spune dr. Sonya Babu-Narayan, director medical asociat al British Heart Foundation. Acest lucru a fost întărit de un studiu realizat de Universitatea din Leeds, unde s-a dezvăluit că, pe o perioadă de 10 ani, peste 8.200 de decese prin atac de cord în rândul femeilor din Anglia și Țara Galilor ar fi putut fi prevenite dacă ar fi primit tratament egal cu bărbații. Briefing-ul British Heart Foundation, „Bias and Biology”, a dezvăluit că femeile recunosc mai puțin simptomele unui atac de cord decât bărbații, o femeie are cu 50% mai multe șanse decât un bărbat să primească un diagnostic greșit, femeile au mai puține șanse decât bărbații să primească tratamente care salvează vieți și că este mai puțin probabil ca femeile să primească medicamente pentru a opri un al doilea atac de cord. Asociația Americană a Inimii subliniază diferența cheie dintre simptomele la bărbați față de femei: deși bărbații și femeile pot experimenta presiune în piept, femeile pot suferi un atac de cord fără presiune în piept.
Acordați suficientă prioritate sănătății și bunăstării?
BHF a întocmit o listă de mici modificări care trebuie făcute în rutina zilnică, pentru a ajuta la reducerea riscului de afecțiuni legate de inimă și circulație, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, demența vasculară sau bolile de inimă. În plus, este vital să vă asigurați că țineți evidența tensiunii arteriale. „Aproximativ 28% dintre adulții din Marea Britanie au hipertensiune arterială, care poate fi cauzată de obiceiuri nesănătoase. A fi supraponderal, a consuma prea mult alcool și a nu face suficient exerciții fizice sunt toate exemple de factori care vă pot crește riscul de a obține hipertensiune arterială”, explică BHF. Fundația analizează, de asemenea, importanța exercițiilor fizice. „Indiferent de vârsta sau abilitățile tale, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea generală de bine. De fapt, activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiace și circulatorii cu până la 35%. Doar să luați 20 până la 30 de minute din ziua dvs. pentru a face mișcare, fie că este o alergare sau o plimbare, vă poate ajuta să faceți o astfel de diferență pentru inima voastră.” Contează și ceea ce se află în interior, iar o dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiace și circulatorii, cum ar fi diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială. Nu numai că o dietă bună poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, ci mâncarea „corectă” poate ajuta și la scăderea nivelului de colesterol, spune BHF. Stresul este, de asemenea, un factor. Și, deși nu este o cauză a bolilor cardiace și circulatorii, stresul poate duce la obiceiuri nesănătoase care pot crește riscul.
Sărbătorim autoarele care inspiră succes și provoacă viziuni asupra lumii
Ghiduri pentru viață: toți avem nevoie de ele, dar unde le putem găsi? Și care sunt opiniile care trebuie provocate – și cine le contestă? Femeile conduc drumul prin scrierea de memorii, ghiduri și texte de cercetare înălțătoare care încearcă să inspire și să a putere altor femei și bărbați pentru a lupta împotriva injustițiilor și inegalităților sociale. Aflați despre patru cărți non-ficțiune foarte inspiratoare, care trebuie citite obligatoriu, scrise de femei, despre femei și pentru femei – Momentul ridicării (The Moment of Lift) – de Melinda Gates, Becoming – de Michelle Obama, Alungă-ți criticul interior – de Denise Jaco, Femei invizibile – de Caroline Criado Perez. Femeile sunt adesea surse de cunoștințe, experiență și expertiză pe care societatea le-a neglijat de prea mult timp. Acum, femeile își pot scrie propriile piese și își pot spune propriile povești datorită cuvântului scris. Cu aceste cărți și multe altele, femeile pot începe să devină mai bine informate și mai bine echipate pentru a face diferența.
Fii schimbarea pe care vrei să o vezi: 19 citate pentru a inspira călătoria
La nivel mondial, femeile talentate produc schimbare – de la activism de bază și generare de idei până la inițiative și proiecte globale. Citatele inspiraționale ne amintesc de puterea schimbării și ne pot trimite în direcții noi.
• „Nu contează cât de puternică este părerea ta. Dacă nu-ți folosești puterea pentru o schimbare pozitivă, ești într-adevăr o parte a problemei.” – Coretta Scott King, autor american, activist, lider pentru drepturile civile și soția lui Martin Luther King Jr.
• „Trebuie să fim nerăbdători pentru schimbare. Să ne amintim că vocea noastră este un dar prețios și trebuie să o folosim.” – Claudia Flores, profesor clinic, Facultatea de Drept de la Universitatea din Chicago
• „Când aveți îndoieli, alegeți schimbarea” – Lily Leung, actriță din Hong Kong
• „Toate marile schimbări sunt precedate de haos.” – Deepak Chopra, autor american de origine indiană și avocat al medicinei alternative
• „Dacă nu-ți place ceva, schimbă-l. Dacă nu poți schimba, schimbă-ți atitudinea.” – Maya Angelou, poetă americană, memorialistă și activistă pentru drepturile civile
• „Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau altă dată. Noi suntem cei pe care i-am așteptat. Suntem schimbarea pe care o căutăm.” – Barack Obama, al 44-lea președinte al Statelor Unite
• „Nu pot spune dacă lucrurile se vor îmbunătăți dacă ne schimbăm; ceea ce pot spune este că trebuie să se schimbe dacă vor să se îmbunătățească.” – Georg C. Lichtenberg, fizician german, satiric, anglofil și om de știință
• „Orice vis măreț începe cu un visător. Amintește-ți întotdeauna că ai în tine puterea, răbdarea și pasiunea de a ajunge la stele pentru a schimba lumea.” – Harriet Tubman, aboliționistă și activistă politică americană
• „Nu este cea mai puternică dintre specii care supraviețuiește, nici cea mai inteligentă, ci cea mai receptivă la schimbare.” – Charles Darwin, naturalist, geolog și biolog englez
• „Progresul este imposibil fără schimbare, iar cei care nu se pot răzgândi nu pot schimba nimic.” – George Bernard Shaw, dramaturg, critic, polemist și activist politic irlandez
• „Eu singur nu pot schimba lumea, dar pot arunca o piatră peste ape pentru a crea multe ondulații.” – Maica Tereza, călugăriță romano-catolică albano-indiană și misionară
• „Schimbarea este legea vieții. Iar cei care privesc doar la trecut și prezent vor rata cu siguranță viitorul.” – John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite
• „Viața adevărată este trăită atunci când apar mici schimbări.” – Lev Tolstoi, scriitor rus
• „Oamenii care sunt suficient de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea sunt cei care chiar o fac.” – Steve Jobs, magnat american de afaceri, designer industrial, investitor și proprietar media
• „Nu există nimic permanent în afară de schimbare”. – Heraclit, filosof grec antic, presocratic
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.internationalwomensday.com/
https://www.internationalwomensday.com/Mission/Creative
https://www.internationalwomensday.com/Missions/14457/Celebrating-women-authors-inspiring-success-and-challenging-world-views
https://www.internationalwomensday.com/Missions/14456/The-women-breaking-literary-conventions-to-tell-a-different-tale-of-womanhood
https://www.internationalwomensday.com/Employee-Engagement
https://www.internationalwomensday.com/PrimeEmployersforWomen
https://www.internationalwomensday.com/Activity/18738/Fighting-the-good-fight
https://www.internationalwomensday.com/Missions/18707/Equality-versus-Equity-What-s-the-difference-as-we-EmbraceEquity-for-IWD-2023-and-beyond