Au dispărut de pe piaţă peste 3.000 de medicamente generice

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă – atrage atenţia Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Reprezentanţii acesteia spun că se creează un paradox – pacienţii au la dispoziţie medicamente inovative cu un preţ mai mare, dar nu au acces la cele generice, adică la cele ieftine. Pacienţii români plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente, şi din cauza taxelor – explică Simona Cocoş, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România:

Simona Cocoş: Pacienţii caută un medicament care este foarte accesibil pentru ei în farmacii, care nu se mai găsește. Au dispărut în ultimii ani 3.000 de medicamente din piață, pentru că producătorii nu-și mai permit să le producă din cauza taxei clawback, prețului care este fixat de minister și inflației, inflație care afectează toate costurile care intră în producția medicamentului.

Dacă dispar aceste produse care sunt foarte accesibile ca preț, atunci singura variantă pe care o are un pacient este să ia un produs mai scump. Pierde el și pierde și statul, pentru că trebuie să compenseze un produs mai scump.

Realizator: Producătorii de medicamente generice solicită implementarea urgentă a unor măsuri care să asigure accesul pacienţilor la tratamente şi care să protejeze bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ei cer ajustarea preţurilor cu rata inflaţiei – cel puţin pentru medicamentele care costă până în 50 de lei – şi alinierea taxei clawback la 15% pentru generice.

Reporterul RRA, Adriana Turea, precizează că în România sunt de şase ori mai puţine medicamente generice decât în Polonia. Medicamentul generic este produs după patentul tratamentului inovativ, are aceeaşi calitate şi efecte terapeutice ca produsul original./aburtica/dsirbu