Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele UE, la Stockholm, şi a reiterat susţinerea României pentru Ucraina şi Republica Moldova. Miniştrii Apărării au dezbătut asupra impactului global şi a consecinţele războiului de agresiune ilegal şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi asupra angajamentului Uniunii în sprijinul Ucrainei. Am condamnat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, evidenţiind că aceasta acţiune constituie o ameninţare pentru arhitectura de securitate europeană şi euro-atlantică. Am salutat rolul important al Uniunii şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce priveşte eficienţa Instrumentului European pentru Pace, şi relevanţa misiunii de asistenţă militară a UE în Ucraina, a spus el.
Oficialul român a evidenţiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre, subliniind nevoia sprijinirii Republicii Moldova în faţa ameninţării Rusiei, prin consolidarea rezilienţei. Considerăm că acest instrument este extrem de important pentru sprijinirea nu numai a Ucrainei, ci şi a statelor expuse din regiunea Mării Negre, precum Republica Moldova, a spus Angel Tîlvăr. El a vorbit şi de necesitatea unei abordări integrate a influenţelor străine maligne, dintr-o perspectivă mai largă de securitate. El a subliniat importanţa unei comunicări eficiente pentru a contracara propaganda diferiţilor actori internaţionali la adresa UE şi a statelor europene.
.
2) Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan-Lari Mihei, şi şeful Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor, au prezidat recent, la Giurgiulesţi (est), reuniunea grupului vamal regional care reuneşte autorităţile vamale din România, Republica Moldova şi Ucraina. A avut loc un schimb de opinii şi informaţii între autorităţile vamale din cele 3 state cu privire la situaţia de la frontierele comune, pentru eficientizarea fluxului de trafic marfar şi îmbunătăţirea reacţiei la eventualele situaţii de urgenţă. Părţile au analizat comparativ procedurile de control aplicate în situaţii de urgenţă, pentru a perfecţiona mecanismul de acţionare promptă şi a identifica soluţii pentru atenuarea presiunii la frontiere.
Reprezentanţii vamali din România, Republica Moldova şi Ucraina au apreciat sprijinul constant al EUBAM pentru a face faţă provocărilor de gestionare a frontierelor şi asigurarea securităţii acestora, în context regional.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.