Realizator: Cristian Bâcâin – Proiectele noilor Legi ale educației au ca obiective modernizarea programelor, modificarea testării și a evaluării elevilor, reducerea abandonului școlar, precum și noi măsuri de sprijin pentru copiii din medii defavorizate. Acestea urmează să fie adoptate de guvern peste două săptămâni, după ce vor primi toate avizele tehnice necesare, dar forma finală va fi decisă ulterior de parlament. Proiectele conțin schimbări importante în privința evaluării naționale și a examenului de bacalaureat. Cu detalii, Roman Mușat:
Reporter: Examenul de bacalaureat prevede încă o probă, care vizează competențele de bază ale elevilor, iar în plus apare și bacul tehnologic. În legătură cu cea mai discutată schimbare preconizată și legată de regulile de admitere la liceu, ministrul Ligia Deca a precizat ieri, la postul nostru de radio, examenul de Evaluare Națională va rămâne în forma actuală, adică va fi același pentru toți absolvenții clasei a VIII-a. Ulterior, liceele unde competiția e de obicei mare vor putea organiza admiterea pe baza a două probe suplimentare, cu subiecte elaborate de minister, dar doar pentru 60% dintre locurile disponibile. Celelalte se vor ocupa la repartizarea computerizată, așa cum se întâmplă în prezent.
Ligia Deca: Acest examen de admitere nu va avea loc decât după ce prima generație care începe clasa a V-a, după adoptarea legii, intră în acel ciclu gimnazial. Asta înseamnă că primul an în care vom organiza acest examen este 2027. Până atunci, putem realiza metodologiile în consultare și cu experți, și cu oameni din licee, și cu oameni din societatea civilă, după care putem să și pilotăm, adică să vedem cum ar funcționa sistemul înainte să îl extindem către întreg sistemul educațional.
Reporter: Ministrul educației a mai spus că un efect imediat al adoptării pachetului legislativ va fi aplicarea programului ”Masă sănătoasă” pentru un milion de copii./dpop/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)