Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, a precizat în cadrul unui discurs susţinut la Institutul Suedez de Relaţii Internaţionale din Stockholm, că procedurile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană trebuie accelerate, subliniind faptul că Moldova şi Ucraina nu îşi vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană. Obiectivul pe care mi l-am asumat acum, atât cu sprijinul Guvernului României, cât şi cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur şi simplu, că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina; că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său şi că cetăţenilor din Moldova li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alţii. Salut decizia Uniunii Europene de anul trecut de a acorda Moldovei statutul de candidat. Avem nevoie să fim conştienţi de urgenţa în sprijinirea Republicii Moldova, a spus ea.
Majestatea Sa Margareta a precizat că, după cum arată exemplul tragic al Ucrainei, alternativa de a nu profita de oportunitatea integrării europene ar însemna un efort de integrare mult mai costisitor şi mai disperat într-o etapă ulterioară, după încheierea războiului din Ucraina. În plus, graniţele noastre de est nu vor fi paşnice decât dacă acestor două ţări li se permite să trăiască în pace. Şi, aşa cum am descoperit prin propria noastră experienţă românească, aceste naţiuni nu îşi vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană, a conchis Majestatea Sa.
2) Constructorii execută lucrările de foraj la pilonii primului pod transfrontalier dintre România şi Ucraina care va traversa râul Tisa în vecinătatea municipiului Sighetu Marmaţiei, a informat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan. În aceste zile, se execută foraje experimentale pentru pilonii foraţi la noul pod peste Tisa. Prin aceste lucrări practic câştigăm timp important pentru finalizarea acestui proiect în termenele stabilite. Proiectarea a fost finalizată, urmând să se obţină toate avizele necesare de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, privind realizarea ‘Podului peste Tisa, în zona Tepliţa, Sighetu Marmaţiei’.
Lucrările de construcţie a podului vor fi demarate până la finalul lunii martie, iar în a doua jumătate a anului 2024 acest obiectiv va fi finalizat. Proiectul noului pod peste râul Tisa este în valoare de aproape 148 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro), iar finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.