Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Fundaţia Comunitară Braşov (centrul României) a lansat apelul de proiecte pentru ediţia din acest an, a zecea, a campaniei de fundraising Braşov Heroes, care se va încheia cu tradiţionala cursă cu obstacole a comunităţii, programată pentru data de 3 septembrie. Proiectele pe care le căutăm se referă la nevoi din comunitatea braşoveană din social, educaţie, artă şi cultură, integrarea refugiaţilor ucraineni, prioritizându-le pe cele care generează şi cresc micro-comunităţi de oameni implicaţi, a precizat Fundaţia. După ce comunitatea a trecut prin două crize majore, pandemia şi războiul, după ce, în ultimii 2 ani, a fost nevoie să ne adaptăm noii realităţi, a venit momentul să ne unim din nou forţele şi să îi susţinem pe cei mai vulnerabili dintre noi, au declarat organizatorii.

În 9 ani de strângere de fonduri pentru campania Braşov Heroes au fost susţinute 100 de proiecte şi s-au adunat peste 1,2 milioane de lei (aproape 244.000 de euro).

 

2) Oficialii Comisiei Europene spun că mecanismele comunitare de sprijin pentru refugiaţii ucraineni ar putea fi prelungite şi după 2024. Colegiul Comisarilor a făcut recent o analiză a directivei de protecţie temporară emisă în urmă cu un an şi a constatat că rezultatele au fost bune, a transmis corespondentul nostru la Bruxelles.

De la activarea directivei, 16 milioane de ucraineni au fost primiţi în Uniunea Europeană, 11 milioane s-au întors, 4 milioane sunt încă în spaţiul comunitar, iar dintre aceştia 1,5 milioane sunt copii. Conform directivei, toţi ucrainenii înregistraţi în spaţiul comunitar au dreptul la locuri de muncă, educaţie, servicii medicale şi cazare. Ca atare, 1,1 milioane de adulţi ucraineni şi-au găsit locuri de muncă, iar 500.000 de copii sunt incluşi în instituţiile de învăţământ europene. Fondurile alocate acestor demersuri se ridică la 13,6 miliarde de euro până acum. Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat că a fost la graniţa de la Siret din România, în Slovacia, în Polonia şi a întâlnit peste tot o solidaritate incredibilă a cetăţenilor de acolo.

Oficialii europeni spun că directiva s-a dovedit unul dintre cele mai bune instrumente, a simplificat birocraţia, iar platforma de solidaritate pentru Ucraina a adus la aceeaşi masă toate instituţiile europene, statele membre, precum şi autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina. Comisia propune păstrarea directivei în portofoliul european pentru activarea sa în situaţii similare de criză.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.