2023.március 13.

Nicușor Dan főpolgármester tegnap aláírta a fővárosi kerékpárút-hálózat fejlesztéséről szóló szerződést

A munkálatok értéke 530 000 lej, amit az európai alapokból fizetnek ki. A megvalósuló alternatív városi közlekedésre vonatkozó beruházási terv kidolgozásának határideje pedig 12 hónap. A polgármester szerint az elkövetkező időszakban a fő- és mellékutcákon optimális kerékpárutakat jelölnek ki, figyelembe véve a forgalmat, a rendelkezésre álló terület sajátosságait és a városfejlesztés szempontjait. Így a hálózat összekapcsolódik a már meglévő vagy épülő útvonalakkal, és összeköti a lakónegyedeket a olyan főbb objektumokkal, mint például a munkahelyek, az oktatási intézmények, a bevásárlóközpontok, a közigazgatási hatóságok, de a biciklivel el lehet majd jutni a Bukaresttel határos településekre is – mondta a főpolgármester. (Radio România Actualităţi)

Februárban enyhén nőtt az infláció

Az infláció csökkenő tendenciája februárban megfordult, miután az árak növekedése több hónapon át lassult. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatai szerint a 2023 februárjáig jelentett éves infláció az előző hónaphoz képest 15,52%-ra emelkedett. Az elmúlt 12 hónap áremelkedési listájának élén a cukor áll, több mint 63%-kal, ezt követi a vaj közel 45%-kal, majd a földgáz 42% körül. A burgonya, a tojás, a margarin és a tejtermékek ára is 30 százalék feletti mértékben emelkedett – számolt be a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Iulian Olescu, riporter. (Radio România Actualităţi)

Viorel Jinga, a Bukaresti Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora a romániai egyetemi kórházak hálózatának kiépítése mellett érvel

Szerinte ez a közegészségügyi rendszer javításának fontos lépése lenne. Ennek érdekében azt szorgalmazza, hogy a közlekedési minisztérium alá tartozó kórházak egy részét helyezzék át az ország egészségügyi felsőoktatási intézményeihez. Egy ilyen hálózat tanulási lehetőséget biztosíthatna a hallgatóknak, képzést a rezidens orvosoknak, de kutatási platformokká is válhatnának – magyarázta Viorel Jinga. A rektor hozzáfűzte, hogy az egyetemi kórházak általában modern technológiával vannak felszerelve, és olyan speciális és összetett orvosi szolgáltatásokat tudnak nyújtani, amelyek más közkórházakban nem állnak rendelkezésre. A fővárosban a CF 2 Klinikai Kórház a „Carol Davila” Egyetem igazgatása alá kerülhetne – jegyezte meg Adriana Turea, a közszolgálati rádió riportere. Felidézte, hogy az egyetemi kórházak országos hálózata létrehozásának gondolatát az egészségügyi és a közlekedési miniszterek is támogatják (Radio România Actualităţi)

Befagyasztanák a kötelező gépjárműbiztosítások díját

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) nemrégiben bejelentette, hogy az egyre drágább biztosítási kötvényeket fizetni kényszerülő gépjárművezetők kérésére, fontolóra veszi a gépjármű-felelősségbiztosítási díjak korlátozását. Az ASF által közzétett, 2023-ra vonatkozó referencia-tarifák szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás minden kategória esetében drágult. A legolcsóbb az 51 és 60 év közötti, 1200 köbcentiméter alatti autóval rendelkező sofőrök számára. De még ez több mint 1000 lej. A legdrágább biztosítás pedig akár 4 700 lejbe is kerülhet. Ezt a 30 év alatti autók tulajdonosainak kellene fizetniük, ha az autó hengerűrtartalma meghaladja a 2500 köbcentimétert. Ha pedig elektromos autójuk van, a gépjármű-felelősségbiztosítás még akkor is nagyon drága, 2740 lej. (Radio România Actualităţi)

Kulturális ajánlat

A „Temesvár, Európa Kulturális Fővárosa” program egyik fontos eseményére március 14-én, kedden 19 órakor kerül sor, amikor Cristian Măcelaru, a program nagykövete ad koncertet a WDR Műsorszolgáltató Zenekar vezényletével, amelynek 2019 óta vezető karmestere. A koncertre a temesvári „Banatul” Filharmónia Capitol termében kerül sor. A szólista Simon Trpceski macedón zongoraművész, akivel Cristian Măcelaru 2022-ben az ICMA (International Classical Music Awards) díjra jelölt lemezt készített.

A műsorban Johannes Brahms két műve szerepel: a 2. zongoraverseny zongorára és zenekarra és a IV. szimfónia, valamint az 1971-ben született osztrák zeneszerző, Klaus Lang Caritas című opusza, amely a WDR megrendelésére készült, és először hangzik el Romániában.

A temesvári koncert élőben hallható a România Muzical Rádióban 19 órától, ugyanebben az időpontban a TVR Cultural-on. Ugyanezen az estén 20:00 órától a koncertet az ARTE televízió is közvetíti, a hangosítást a Román Rádió csapata biztosítja. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin