Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un centru pentru refugiaţii din Ucraina cu o capacitate de 100 de persoane a fost inaugurat în incinta Colegiului Tehnic ‘Edmond Nicolau’ din Bucureşti, ca urmare a unui demers întreprins de Primăria Sectorului 2, în colaborare cu Habitat for Humanity şi UNICEF România. Până la inaugurare, centrul, un corp al Colegiului ce nu mai fusese folosit de foarte mulţi ani, care a fost renovat şi mobilat, a cazat 213 refugiaţi din Ucraina şi va fi deschis în sprijinul ucrainenilor cât timp va fi necesar.
Centrul le oferă ucrainenilor cazare şi bucătărie, unde îşi pot găti, iar copiii pot face şcoala din Ucraina la distanţă. Autoritatea locală a încercat să îi integreze şi în şcolile româneşti pe cei de clasa pregătitoare şi întâi. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a menţionat că ucraineni din alte locaţii pot veni să se întâlnească în acest centru al comunităţii. Edilul a informat că, în total, Primăria a cazat şi a oferit ajutor pentru aproape 9.000 de refugiaţi din Ucraina, dintre care aproape 3.000 de copii. El a adăugat că autoritatea locală a organizat 6 centre pentru refugiaţi ucraineni de-a lungul timpului, însă în prezent au mai rămas 4, pentru că afluxul de persoane care vin din Ucraina este mult mai scăzut.
Directorul naţional al Habitat for Humanity România, Roberto Pătrăşcoiu, a precizat că în centrul amenajat sunt 3 etaje, unde sunt dormitoare, spaţii recreative, pentru consiliere psihologică, cabinete medicale, etc. El a precizat că Habitat for Humanity România a mai amenajat un centru pentru refugiaţi într-un cămin al Universităţii Tehnice de Construcţii şi a sprijinit la renovarea unui altuia situat în Sectorul 4 şi că în total a sprijinit peste 15.000 de refugiaţi din Ucraina de-a lungul timpului.
2) Sumele decontate anul trecut de la bugetul de stat din România pentru a acoperi călătoriile gratuite cu trenul ale refugiaţilor ucraineni s-au ridicat la 32-35 de milioane de lei, la început fiind zile în care s-au înregistrat şi 5.000-6.000 de refugiaţi, ulterior media ajungând la 1.500-2.000, a declarat preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu.
El a precizat că anul acesta lucrurile s-au schimbat, iar gratuităţile pentru refugiaţi sunt acordate doar în primele 5 zile de la intrarea pe teritoriul României şi doar până la punctul de unde acesta părăseşte ţara noastră.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.