Conform autorităţilor de la Kremlin, acordul AUKUS ridică probleme privind proliferarea nucleară

Autorităţile din Rusia au declarat marți că un plan comun al Statelor Unite, Marii Britanii și Australia de a crea o nouă flotă de submarine cu propulsie nucleară ridică întrebări cu privire la proliferarea nucleară.

Liderii celor trei țări au anunțat luni detaliile planului ca parte a acordului lor de parteneriat „AUKUS”. Conform acestuia, Australia va primi submarine de atac cu propulsie nucleară la începutul anului 2030 pentru a contracara ambițiile Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliştilor: „Sunt o mulțime de întrebări aici legate de problema neproliferării. Aici avem nevoie de o transparență specială și trebuie să răspundem la întrebările care apar”. Dl Peskov nu a detaliat natura preocupărilor Rusiei, deși administraţia din China a susținut anterior că livrarea către Australia de submarine, care sunt înarmate convențional, dar alimentate cu uraniu foarte îmbogățit, echivalează cu un act de proliferare nucleară.

La întâlnirea de luni de la San Diego cu premierii britanic și australian, președintele american Joe Biden a subliniat că submarinele în cauză vor avea propulsie nucleară, nu şi arme nucleare la bord. „Aceste nave nu vor avea nici un fel de arme nucleare la bord”, a spus el.

Până în prezent, niciun stat membru al Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), în afară de Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța, nu deţine submarine cu propulsie nucleară. Acest gen de nave pot sta sub apă mai mult decât cele convenționale și sunt mai greu de detectat. Flota din Pacific a Rusiei dispune de 17 submarine nucleare, inclusiv trei cu rachete balistice, care fac parte din forţa sa strategică de descurajare nucleară, potrivit ultimului raport anual al Institutului Internațional de Studii Strategice. Președintele rus Vladimir Putin a criticat AUKUS încă de la înființarea sa în 2021, acuzându-l că alimentează tensiunile regionale încercând să contracareze influenţa Chinei.

Autorităţile din Australia susţin că nu vor putea și nu vor fi dispuse să folosească combustibilul din reactoarele submarinelor sale pentru a produce arme nucleare, deoarece navele vor avea „unități de putere sudate” care conțin material nuclear ce ar avea nevoie de procesare chimică pentru utilizare într-o bombă atomică, iar Australia nu are sau doreşte facilități care pot face asta. Reprezentanţii ţărilor membre AUKUS și ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) spun că Tratatul de neproliferare nucleară permite așa-numita „propulsie nucleară marină”, cu condiția să se facă aranjamentele necesare cu AIEA./opopescu/schelaru

REUTERS – 14 martie