Parisul a ajuns de nerecunoscut, după ce, în urmă cu o săptămână, şi angajaţii de la salubritate au intrat în grevă împotriva reformei pensiilor.
Azi-noapte, agenţi ai unor firme private au intervenit în câteva zone, dar situaţia ramâne în continuare foarte gravă şi creşte riscul sanitar. Daniela Coman transmite din capitala Franţei:
Reporter: Tomberoane care se revarsă, munți de saci depuși în jurul lor, deșeuri împrăștiate pe trotuare și pe stradă, un miros greu de suportat. Situația cea mai gravă este în cartierele gestionate de întreprinderea de salubritate a primăriei, care se întâmplă să fie și cele mai bogate. Peste 6.000 de tone de deșeuri s-au acumulat pe străzile Parisului, devenite acum raiul șobolanilor, după opt zile de când salariații de la salubritate au încetat lucrul și au blocat accesul la incineratoarele de gunoaie de la periferia Capitalei. Locuitorii sunt foarte îngrijorați de riscurile la care sunt expuși.
-: Este inadmisibil și rușinos să vedem Parisul în această situație.
-: Toate acestea atrag șobolani, insecte.
-: Sunt exasperată și văd că nu se recurge la măsuri urgente. Deja este dificil de ajuns la intrarea în imobil și au început să se degajeze mirosuri insuportabile.
Reporter: După ce ieri, primărița Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că susține mișcarea grevistă, azi-noapte, mașini ale unor firme private au fost văzute ridicând gunoiul de pe străzi. Legal, nimeni nu poate face acest serviciu fără acordul primăriei, care refuză deocamdată să comenteze aceste intervenții. Și alte orașe franceze se confruntă cu aceeași situație: Marsilia, Nantes şi Le Havre.
Potrivit sindicatelor, muncitorii și șoferii de pe mașinile de gunoi au o speranță de viață cu 12 până la 17 ani mai mică decât salariații din alte domenii. Acești oameni au tot dreptul să refuze să muncească doi ani în plus, în prezent având facilitatea de a se pensiona la 57 de ani./aburtica/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie