Vladimir Putin a spus că Rusia luptă pentru însăși existența ei

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că în Ucraina este în joc însăși existența Rusiei ca stat. Adresându-se lucrătorilor de la o fabrică de aviație din Bureația, la aproximativ 4.400 km est de Moscova, dl Putin și-a prezentat din nou argumentul obişnuit conform căruia Occidentul este hotărât să dezmembreze Rusia. „Deci pentru noi aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci un obiectiv de supraviețuire a statului rus, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a spus el.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că folosește Ucraina ca pe un instrument de război împotriva Rusiei, căreia urmăreşte să îi provoace o „înfrângere strategică”. SUA și aliații săi afirmă că ajută Ucraina să se apere de o invazie în stil imperial care s-a soldat cu distrugerea unor orașe ucrainene, cu moartea a mii de civili și cu strămutarea forţată a milioane de persoane.

Răspunzând la o întrebare, dl Putin a spus că a fost îngrijorat pentru economia ţării atunci când Occidentul a impus valuri fără precedent de sancțiuni, anul trecut, dar că aceasta s-a dovedit mai puternică decât se aștepta. „Ne-am mărit de multe ori suveranitatea economică. Până la urmă, pe ce a contat inamicul nostru? Că ne vom prăbuși în 2-3 săptămâni sau într-o lună”, a spus el.

Liderul rus a spus că inamicul se aștepta ca fabricile să se oprească, sistemul financiar să se prăbușească, șomajul să crească şi protestatarii vor ieși în stradă, iar Rusia „se va clătina din interior și se va prăbuși”. „Aceste lucruri nu s-au întâmplat”, a spus preşedintele Putin. „S-a dovedit, pentru mulți dintre noi și cu atât mai mult pentru țările occidentale, că bazele fundamentale ale stabilității Rusiei sunt mult mai puternice decât credea cineva”. /opopescu/csimion

REUTERS – 14 martie