Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) ‘Stand by Me’, un program ce reuneşte români cu ucraineni afectaţi de război, a fost prezentat recent de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, context în care tinerii din ţara vecină au vorbit despre experienţa lor în România şi despre aspiraţiile pe care le au. Proiectul este al The Duke of Edinburgh’s International Award şi are ca scop sprijinirea tinerilor pentru a face faţă impactului uriaş pe care îl au războiul şi strămutarea asupra sănătăţii şi bunăstării lor mintale, atenuarea multitudinii de provocări şi identificarea soluţiilor pentru a susţine noile comunităţi.
Directorul General Adjunct UNICEF România, Gabriel Vockel, a spus că tinerii care au fugit din calea războiului sunt cei care au nevoie de cel mai mare sprijin. Nu putem pierde o generaţie de tineri ucraineni. Fiecare an de educaţie pierdut înseamnă un venit cu 10% mai mic în viitor. Dacă se adună aceste date, impactul este uriaş pentru copiii ucraineni, a subliniat el. În opinia sa, acest an al războiului Rusiei împotriva Ucrainei a fost unul plin de provocări, dar în acelaşi timp un an al solidarităţii, al umanităţii, cu oameni care au stat alături. Totodată, Vockel a vorbit despre nevoia de a proteja noua generaţie.
La rândul său, reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România, Pablo Zapata, a vorbit de nevoia de a aborda educaţia tinerilor refugiaţi într-o manieră flexibilă. Cred că mulţi dintre copiii care sunt refugiaţi în această ţară, fie ei ucraineni sau de alte naţionalităţi, vor ajunge într-un fel să fie ambasadori ai României, a spus el. Totodată, reprezentantul Agenţiei ONU a susţinut că, în cazul în care persoanele care au fugit de război rămân în ţara în care au găsit adăpost, este nevoie de o perspectivă permanentă de includere a acestora.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a vorbit despre implicaţiile unor programe de ajutor precum ‘Stand by Me’. Ce am învăţat din studiile psihologilor este că oamenii care primesc ajutor benevol găsesc un sens în a transmite acest gest mai departe. Aceasta este adevărata magie. Dacă aveţi o asemenea ocazie, vă recomand să mergeţi în această direcţie. Aşa contribuim la nobleţea societăţii ucrainene şi aşa vom câştiga războiul, a arătat diplomatul.
‘Stand By Me’ este un proiect de 2 ani care se desfăşoară în România, Cehia şi Slovacia şi se adresează persoanelor între 14 şi 24 de ani.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.