DIN INIMĂ, FRANCOFONIA: INSTITUTUL FRANCEZ CELEBREAZĂ 30 DE ANI DE FRANCOFONIE ÎN ROMÂNIA

Lansarea platformei de streaming TV5MONDEplus în limba română, Festivalul Filmului Francez, scriitoarea Marie NDiaye în România sau inaugurarea sediului secundar al Institutului Francez din România la Iași, la Palatul Braunstein, marchează Luna Francofoniei și 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională

În contextul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) și sub sloganul noii sale campanii Din inimă, Francofonia, Institutul Francez organizează în București dar și în multe alte orașe din țară o serie de evenimente menite să evidențieze diversitatea culturală a țărilor care au în comun dragostea pentru limba franceză. Francofonia depășește granițele Franței, ea înglobează bogăția culturală a celor 88 de state și guverne, printre care și România, membre cu drepturi depline ale OIF, care împărtășesc și cultivă valorile francofone: pacea, democrația, drepturile omului, multilingvismul și diversitatea culturală. De asemenea, Francofonia este propusă ca o alternativă complementară la mondializarea anglofonă.

Printre evenimentele majore dedicate celor 30 de ani de Francofonie în România se numără și lansarea în România, în parteneriat cu TV5 Monde, a platformei de streaming francofone TV5MONDEplus, desfășurată în prezenţa ambasadoarei Franţei în România, Laurence Auer, şi a directorului general TV5 Monde, Yves Bigot. Lansarea TV5MONDEplus, tv5mondeplus.com, în limba română, aleasă a fi cea de-a cincea limbă de subtitrare integrată platformei, reprezintă o nouă etapă în procesul de transformare digitală a canalului, din dorința de a permite francofonilor și francofililor din România să descopere varietatea și calitatea programelor sale printr-o singură interfață, cu acces complet gratuit.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului Francez în România se desfășoară în perioada 15-26 martie, peste 110 proiecţii de filme fiind programate în cinematografe şi spaţii culturale alternative din 13 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. O serie de invitați speciali vor marca această ediție a Festivalului. Printre ei regizorul și artistul contemporan Clément Cogitore, al cărui film de excepție, „Goutte d’or”, va fi proiectat în cadrul Competiției Tinere Talente. Mai mult, Cogitore expune în cadrul Art Safari „Les Indes Galantes”, o reinterpretare a operei lui Rameau. Celebra actriță Françoise Lebrun participă la proiecția capodoperei restaurate „La Maman et la Putain” de Jean Eustache. Jean-Paul Salomé, regizorul filmului „La Syndicaliste”, cel mai recent film al Isabellei Huppert este prezent la premiera națională a peliculei la București. Din partea celebrei instituții publice de învățământ franceze dedicate studiului imaginii și sunetului, École nationale supérieure des métiers de l’image et du son (Fémis), Luigi Magri vorbește la dezbaterea Care este viitorul sălilor noastre de cinema despre situația cinematografelor din Franța în timp ce Nicolas Lasnibat este curatorul Carte Blanche à la Fémis, selecția de scurtmetraje realizate de studenții școlii franceze de film La Fémis.

Marie NDiaye, scriitoarea franceză recompensată cu premiile Femina 2001 (pentru volumul „Rosie Carpe”) și Goncourt 2009 (pentru romanul „Trei femei puternice”, Ed. Trei, 2016) vine la București pentru a lansa cea mai recentă carte a sa „A mea e răzbunarea”, publicată în colecția Fiction Connection a Editurii Trei, în traducerea Tristanei Ir. Pe 22 martie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, într-o discuție cu jurnalista Mihaela Dedeoglu și editorul Magdalena Mărculescu, urmată de o sesiune de autografe, Marie NDiaye își va purta cititorii într-un thriller psihologic captivant și încântător.

În același context al sărbătoririi a trei decenii de Francofonie în România în prezența ambasadoarei Franței în România, Laurence Auer, și a directorului general al Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, este inaugurat în Palatul Braunstein, în data de 23 martie, sediul secundar al antenei de la Iași a Institutului Francez din România, sediu dedicat evenimentelor culturale. Clădirea somptuoasă din centrul istoric ieșean a fost restaurată și transformată în Centru Cultural European și găzduiește, printre alte instituții, și Centrul Cultural German. Pe data de 21 martie, la Opera Maghiară din Cluj, în colaborare cu Institutul Francez din România la Cluj, are loc premiera operei „Pelléas et Mélisande” de Claude Debussy, în limba franceză, cu participarea Corului și Orchestrei Operei Maghiare iar la Timișoara, în aceeași zi, Institutul Francez de la Timișoara a pregătit un flashmob al Francofoniei, pe piesa lui Stromae, „Alors on danse”, în grădina Institutului. La Iași și Cluj ajunge pentru prima dată Gwindewa Atakpama, jurnalist și povestitor din Togo. El îi va purta pe cei mici prin lumea fermecată a poveștilor tradiționale africane, acolo unde se aud cântecele păsărilor, tobe care pocnesc sau șoaptele baobabilor.

Serviciul de Cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței în România organizează, după luna martie și pe parcursul întregului an, numeroase activități plasate sub marca #30AnsRoumanieFrancophonie, marcă ce este coordonată de Ministerul Afacerilor Externe din România.

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, dată care este celebrată în fiecare an drept  Ziua Internaţională a Francofoniei. Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte state şi guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba franceză.

Institutul Francez este online