Se împlinesc o sută de ani de la moartea unei mari personalități bucovinene a culturii române. Departamentul pentru românii de pretutindeni s-a implicat în deschiderea manifestărilor comemorative din acest an printr-o serie de acțiuni desfășurate în Straja, localitatea nașterii marelui savant, dar și în orașul în care și-a făcut studiile și în care este înmormântat, Cernăuți. Am solicitat unui alt cunoscut istoric bucovinean, Vasile Pasailă, informații despre evenimente și despre cărturarul Dimitrie Onciul.
– Domnule profesor, care este locul pe care-l ocupă Dimitrie Onciul în cultura română?
– Personalitate de excepție a istoriografiei românești moderne, alături de Nicolae Iorga, Ioan Bogdan, Vasile Pârvan, C.C. Giurescu, Dimitrie Onciul este, în același timp, un reprezentant de seamă a culturii naționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
Ridicat dintre plăieșii din comuna Straja-Bucovina, Dimitrie Onciul a văzut lumina zilei în anul 1856 impunându-se încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea în istoriografia românească, în cultura națională, fiind ales în 1889 membru corespondent al Academiei Române. Impresionând prin cultura sa, prin rigoarea metodelor de cercetare istorică și ale activității didactice, în 1895 a devenit profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, iar din anul 1900 Director General al Arhivelor Statului din București, înlocuindu-l pe B. P. Hașdeu, care se pensionase. Studiile temeinice ale lui Dimitrie Onciul asupra originii poporului român, a statelor românești medievale, întreaga sa activitate științifică și cultural-didactică, l-au recomandat să fie ales membru al Academiei Române în anul 1905, iar în 1919 Decan al facultății de Litere din București.
Valoroasele lui contribuții pe tărâmul culturii românești în România Întregită, în istoriografia națională și europeană, i-au adus suprema demnitate în fruntea științelor și culturii românești, președinția Academiei Române, între anii 1920-1923.
Trecerea la cele veșnice în 20 martie 1923, eveniment de la care anul acesta, în 2023, se împlinește un secol, l-a redat într-un fel, Bucovinei natale. Pentru eternitate, istoricul și omul de cultură Dimitrie Onciul își doarme somnul de veci în orașul formării sale școlare și universitare, Cernăuți.
Opera savantului a îmbogățit avuția noastră spirituală; ea își păstrează și azi, în mare măsură, valoarea. Figura ilustrului istoric și om de cultură bucovinean a rămas posterității înconjurată de aureola omului de știință de mare probitate, care a înțeles idealurile vremii și a pus în serviciul lor energie și talent. Onorându-i memoria la o sută de ani de la moarte, ne onorăm pe noi înșine.
– Manifestările omagiale care marchează împlinirea a 100 de ani de la moartea marelui savant sunt organizate anul acesta într-o succesiune de evenimente…
– În primul rând aș vrea să amintesc suita de evenimente de astăzi, de mâine și de luni, desfășurate la Cernăuți și la Straja, în județul Suceava. Primăria comunei Straja, în parteneriat cu Departamentul pentru românii de pretutindeni și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, organizează evenimente deosebite dedicate marelui istoric, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Astăzi, sâmbătă, 18 martie 2023, la ora 11.00, a avut loc o slujbă de pomenire la mormântul lui Dimitrie Onciul din Cimitirul Central din Cernăuți, Ucraina. Au participat secretarul de stat, Gheorghe – Florin Cârciu, consulul României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, alți oficiali români, un numeros public. Ulterior, după-amiază, la Căminul Cultural din Straja a fost organizată Sesiunea de comunicări, urmată evident de discuții, sub genericul „Dimitrie Onciul – Istoric, Profesor, Fondator, Patriot”. Aceasta a fost deschisă de primarul localității sucevene, prof. Mihai Juravle, prezentând alocuțiuni în deschidere acad. Victor Spinei, dr. Cristian Anița, directorul Arhivelor Naționale ale României și alții.
În finalul manifestării, participanții au putut vizita expoziția Documente și facsimile Dimitrie Onciul, deschisă la Căminul Cultural al Comunei Straja. Manifestările primei zile s-au încheiat cu un moment artistic emoționant prezentat de grupul vocal „Străjerii Datinilor”.
Duminică, 19 martie 2023, la ora 09.00, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Straja va fi săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească și slujba de pomenire a marelui istoric Dimitrie Onciul, iar luni, 20 martie 2023, la ora 12.00, la sediul Primăriei comunei Straja va avea loc o ședință solemnă a Consiliului Local al comunei Straja, consacrată evenimentului.
Acestora, pe parcursul anului, din câte știu, li se vor alătura alte manifestări de prestigiu organizate de Academia Română, Facultatea de Istorie a Universității din București, Arhivele Naționale ale României, Universitatea din Suceava.
***
Profesorul Vasile Pasailă s-a născut la 13 septembrie 1950 în comuna Straja, judeţul Suceava. Este absolvent al Facultăţii de Istorie Filosofie a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, în 1973, ca şef de promoţie pe ţară. A îndeplinit funcții didactice în învățământul universitar și preuniversitar: asistent şi lector universitar până în 1990. Doctor în istorie al Universităţii Al.I.Cuza-Iaşi (1996). Profesor asociat sau profesor colaborator la mai multe instituţii de învăţământ superior din Bucureşti: Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative; Universitatea Spiru Haret; Universitatea Media, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea din Bucureşti; Academia Diplomatică, București; Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Departamentul pentru Învăţământul Primar şi Preşcolar – Universitatea din Bucureşti. În 1990 s-a titularizat ca profesor de istorie, gradul I, în învăţământul preuniversitar, la Liceul Pedagogic (azi Colegiul Naţional Elena Cuza) – Bucureşti, instituţie în care a activat până la pensionare, în 2019. În anul 2009, Primăria Straja i-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Straja.
Este autor al mai multor lucrări, studii şi articole de specialitate, dintre care mai importante sunt: Presa în istoria modernă a românilor, Editura Fundația Pro, (2004); Didactica istoriei pentru învăţământul primar, Universitatea din București, Editura CREDIS (2005; 2008); Straja. Vatră de istorie bucovineană din Valea Sucevei, Editura FEED BALK, București, (2009); România Întregită (1918-1928). Aspecte ale consolidării statale, Editura IDEEA EUROPEANĂ, București, (2019), Personalități ale comunei STRAJA-BUCOVINA, Editura LEXON, Chișinău, 2023.
A consemnat Mihaela Bîlbîie, RADOR