Se încheie astăzi prima serie de manifestări dedicate împlinirii a o sută de ani de la moartea unei mari personalități bucovinene a culturii române, istoricul Dimitrie Onciul.
Primăria comunei Straja, în parteneriat cu Departamentul pentru românii de pretutindeni și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, organizează astăzi, 20 martie 2023, la ora 12.00, la sediul Primăriei o ședință solemnă a Consiliului Local al comunei Straja, consacrată evenimentului. Aceasta va încheia manifestările dedicate marelui istoric, la sfârșitul acestei săptămâni, începute, în dimineața zilei de sâmbătă, 18 martie 2023, prin slujba de pomenire de la cripta lui Dimitrie Onciul din Cimitirul Central din Cernăuți, Ucraina, recent reparată prin sprijinul Departamentul pentru românii de pretutindeni. Au participat: secretarul de stat Gheorghe – Florin Cârciu, consulul României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, vicepreședintele Senatului României, Paul Stănescu, senatorul din circumscripția Suceava, Ioan Stan, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, academicianul Victor Spinei, conferențiar universitar Vasile Pasailă, Laurențiu Dragomir, restauratorul monumentului funerar, primarul comunei Straja, Mihai Juravle, un numeros public. Alături de aceștia au fost Oleksii Voloşciuk, şeful Secţiei pentru relaţiile internaţionale şi colaborare transfrontalieră din Consiliul Regional Cernăuţi, şi Olena Bodnar, şefa Direcţiei Cultură din cadrul AMR Cernăuţi. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor preoţi: ieromonahul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, părintele Mihai Cobziuc, părintele Cristofor Gabor, parohul capelei din cimitir, părintele Pavel Paulencu, parohul Bisericii Înălţarea Domnului de la Horecea.
Referindu-se la emoționantul eveniment, Gheorghe – Florin Cârciu, șeful Departamentul pentru românii de pretutindeni a apreciat că Dimitrie Onciul este un apărător al identității românești, unul dintre patrioții care s-au luptat pentru adevăr, care au demonstrat că românii nu au venit cu valurile migraționiste, așa cum au încercat unii istorici străini să spună. Această comemorare vine ca o datorie pe care o avem, an de an, de a-i spune povestea și de a o transmite mai departe către copiii și nepoții noștri. Locul de veci al marelui academician este astăzi reabilitat prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și ne propunem să continuăm să cinstim în acest fel memoria înaintașilor noștri.
Tot cu această ocazie, la Palatul Naţional al Românilor din Cernăuți a fost inaugurată o expoziţie de documente legate de numele academicianului Dimitrie Onciul.
În seara aceleiași zile, la Căminul Cultural din Straja a fost organizată Sesiunea de comunicări „Dimitrie Onciul – Istoric, Profesor, Fondator, Patriot”. Aceasta a fost deschisă de primarul localității sucevene, prof. Mihai Juravle, prezentând alocuțiuni în deschidere acad. Victor Spinei, dr. Cristian Anița, directorul Arhivelor Naționale ale României, conf. univ. dr. Vasile Pasailă și alții. În finalul manifestării, participanții au vizitat expoziția Documente și facsimile Dimitrie Onciul, deschisă la Căminul Cultural al Comunei Straja. Manifestările primei zile s-au încheiat cu un moment artistic emoționant prezentat de grupul vocal „Străjerii Datinilor”.
Duminică, 19 martie 2023, la ora 09.00, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Straja a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească și slujba de pomenire a marelui istoric Dimitrie Onciul.
Mihaela Bîlbîie, RADOR
Fotografii de Marioara Pasailă