Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul Republicii Moldova a aprobat Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar, în urma încheierii negocierilor moldo-ucrainene privind tranzitul feroviar al mărfurilor pe teritoriul celor două țări. Protocolul prevede eliminarea operațiunilor de control dublu, iar în unele sectoare triplu al autorităților vamale și de management al frontierei. Vor fi simplificate procedurile de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Moldovei, cu destinația Ucraina și România, ceea ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe cale ferată. Totodată, vor fi modificate lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar. Ca rezultat, va fi diminuată sarcina pe drumurile naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei.
Proiectul intervine cu modificări privind eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei la stația Reni. Aceasta va permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport, a menționat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.
2) Persoanele care lucrează cu refugiaţi au avut parte de un training specializat, în domeniu, alături de voluntarii Asociaţiei LOGS – Grupului de Iniţiative Sociale, de la Timişoara, vestul României. 20 de profesionişti din ONG-uri care se ocupă cu asistenţa refugiaţilor au urmat un curs care a cuprins mai multe tematici de interes pentru aceştia. Pregătirea a avut loc, timp de două zile, în oraşul Buziaş iar participanţii au fost din toată ţara, a subliniat fondatorul LOGS, Flavius Ilioni-Loga.
Tematicile abordate au plecat de la nevoile şi provocările pe care refugiaţii şi migranţii le întâlnesc în România, concepte teoretice despre interculturalitate şi multiculturalitate, dar şi informaţii practice din experienţa loc, despre cum să construim punţi interculturale între comunitatea locală şi refugiaţi şi migranţi, dar şi cât de importantă este naraţiunea pozitivă şi vizibilitatea în munca noastră, a declarat Ilioni-Loga. Sesiunea a fost finanţată prin programul „Migraţie, Azil şi Integrare” al Comisiei Europene. Un curs asemănător se va desfăşura şi în Timişoara, în aprilie, a mai menţionat fondatorul LOGS.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.