Începând de ieri, 22 martie, Radio România Muzical poate fi ascultat și la Iași, pe frecvența 95.4 FM. Acest moment a fost marcat printr-un recital susţinut ieri seară de pianista Raluca Ştirbăţ, la Casa Balş din Iaşi, un eveniment despre care ne vorbeşte Lucian Haralambie:
„De la Viena la Iași” a fost genericul sub care s-a desfășurat recitalul susținut de Raluca Știrbăț. Viena – orașul său de adopție, Iași – orașul în care s-a născut pianista care ieri seară a interpretat lucrări din creația unor compozitori simbol pentru Viena – Mozart, Schubert, Berg – alături de muzica lui Franz Liszt care, în turneele sale, a ajuns la Iași în 1847 și a cântat chiar în clădirea ce adăpostește astăzi Casa Balș, dar și de creația lui George Enescu.
„A fost o seară cu totul specială pentru mine. Cred că s-a creat în sală acea chimie dintre muzicianul de pe scenă și public. Evident că atmosfera acestei clădiri cred că a ajutat la asta; faptul că umbra lui Franz Liszt încă se plimbă poate pe aici sau ne place nouă să ne imaginăm, desigur.” – Raluca Știrbăț
„Nu poate să fie decât o bucurie pentru mine ca simpatizant al acestui oraș. Și pentru faptul că vă ascult foarte des și cred că este o importantă hotărâre pe care ați luat-o. Sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să vin. Radioul dumneavoastră, pentru care am tot respectul, mă face să vă felicit pe toți oamenii care lucrați. Pentru Raluca Știrbăț a fost o seară grozavă; pentru noi, la fel… și bisul cu piesa lui Silvestri cred că ne-a întors sufletește. Ce mi se pare extraordinar de important este că există o continuitate în toate acțiunile postului dumneavoastră de radio. Felicitări! Am fost extrem de bucuros că am apucat să ajung la concert.” – arhitectul Șerban Sturdza, vorbind despre recitalul susținut de pianista Raluca Știrbăț și despre lansarea noii frecvențe Radio România Muzical la Iași, lucru apreciat și de pianista Vasilica Stoiciu Frunză:
„Mă bucur mult că s-a făcut acest pas important către Iași, un pas muzical… de fapt, un pas cultural, de la cultură spre cultură. Este atâta nevoie de cultură înaltă, de muzica de cea mai bună calitate! Suntem invadați de tot felul de alte ingrediente care nu ne fac bine. De aceea, consider că prezența postului de radio România Muzical la Iași este poate cel mai normal lucru ce s-a putut face din punct de vedere al muzicii pentru toți. Eu, personal, sunt foarte încântată că există și această ușă deschisă către public, un public care sigur că accesează instituțiile muzicale, instituțiile culturale, dar în momentul în care la radio ai permanent muzică de cea mai înaltă clasă – și știu că la București, la acest post lucrează colegii noștri de cea mai înaltă probitate profesională – atunci și publicul poate fi modelat, poate să înțeleagă altceva din viața de zi cu zi.”
Profesorul universitar doctor Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași: „A fost un recital extraordinar. Suntem atât de mândri și de bucuroși că doamna Raluca Știrbăț a demarat proiectul cu Radio România Muzical acasă la noi. Prin prezența dumneaei în universitatea noastră întărește școala pianistică tradițională de la Iași și contribuie în mod substanțial la nivelul calitativ al Facultății de Interpretare, Compoziție, Muzicologie și Studii muzicale teoretice. 95,4 FM va fi frecvența preferată pentru cei de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași – deopotrivă cadre didactice, studenți și toți partenerii noștri.”
Recitalul susținut de pianista Raluca Ştirbăţ a deschis festivalul organizat de Radio România Muzical cu prilejul debutului noii frecvențe la Iaşi, sărbătorind și împlinirea, în 24 martie, a celor 26 de ani de existență a postului. Seria va continua astăzi cu recitalul „Salut d’amour”, susținut, la Casa Balş, de violonistul Alexandru Tomescu, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, şi pianista Iulia Toma – eveniment transmis în direct de Radio România Muzical, cu începere de la ora 19:00.
Radio România Muzical
RADOR – 23 martie