La Bruxelles, continuă reuniunea de două zile a liderilor europeni, pe agendă aflându-se problemele energetice şi stimularea competitivităţii economiilor europene.
România a reuşit să obţină, la acest summit, mai multe fonduri pentru a ajuta agricultorii afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a ridicat această problemă şi a primit promisiunea Comisiei că va suplimenta fondurile iniţiale către țara noastră. Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, transmite.
Reporter: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, spune că țările din apropierea frontierei cu Ucraina au cel mai mult de suferit de pe urma importurilor de cereale ieftine pentru că ajutorul Uniunii pentru Ucraina să nu se transforme în pierderi disproporționate pentru acești agricultori Comisia este dispusă să aloce mai mulți bani.
Ursula von der Leyen: Primul pas a fost să livrăm un ajutor de 56 de milioane de euro către agricultori, însă nu este de ajuns și acest lucru a fost clarificat în Consiliu. Aici, mulțumesc României că a pus problema în Consiliu și vom aloca mai mulți bani pentru agricultorii din statele din prima linie.
Reporter: La începutul săptămânii în consiliul Agrifish de la Bruxelles, Polonia, România și Bulgaria obțineau primele fonduri pentru agricultorii afectați. Conform formulei aplicate, Polonia primea 30 de milioane, Bulgaria 16, iar România doar 10 milioane de euro.
România ceruse inițial circa 25 de milioane de euro, cifră pe care încă ar putea să o obțină iar aici ar avea două șanse: prima este să prezinte informații mai bune în legătură cu pierderile și să-și crească fondurile mai aproape de cele obținute inițial de Bulgaria și de Polonia, a doua șansă este să profite și de suplimentare anunțată de președintele Comisiei Europene pentru țările de la granița cu Ucraina./ctuluc
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 martie