Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Traficul feroviar pe calea ferată cu ecartament lat între România şi Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Valea Vişeului (nord) a fost suspendat până la 10 mai de către administraţia ucraineană, a informat Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Suspendarea are loc din cauza unor lucrări de mentenanţă la calea ferată.
Traficul feroviar de călători dintre România şi Ucraina a fost deschis recent după mai mulţi ani de întrerupere a circulaţiei trenurilor dintre cele două ţări. Transportul este asigurat de compania de căi ferate din Ucraina şi se efectuează pe cale ferată cu ecartament lat, acest gen de cale ferată fiind construit în anii ’50, însă poate fi utilizat doar de către partea ucraineană, care deţine trenurile şi locomotivele adecvate.
2) Sarcina nemonitorizată corespunzător este una dintre cauzele majore care duc la complicaţii materne şi fetale: din datele statistice existente, la nivel naţional, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. Numai în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, 11% dintre pacientele care au născut în Clinica Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalului în ultimii 5 ani au avut sarcini nemonitorizate, procent care a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani. Dacă în 2018 a fost înregistrat un procent de 6.3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie.
Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii accesului la servicii medicale pentru toate gravidele şi a dotat maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de 178.500 de euro.
O problemă suplimentară este ridicată de gravidele care s-au refugiat din Ucraina şi care, din punct de vedere profesional, se încadrează în categoria de sarcini cu risc crescut: majoritatea pacientelor, dintre cele peste 50 care au fost consultate în cadrul ambulatoriului integrat Spitalului şi în Clinica Obstetrică-Ginecologie a acestuia, au ajuns în România fără acte medicale care să ateste parcursul normal al sarcinii şi au nevoie de consultaţii şi analize complexe.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.