Primăvara este anotimpul renașterii, al speranței, plantele încep să înverzească și pomii să înflorească. Odată cu schimbările ce se produc în natură apar și primele semne ale alergiilor sezoniere, printre care se numără și rinita alergică.
Dr. Irina Gabriela Ioniță, medic primar ORL, doctor în științe și asistent universitar, precizează ce este caracteristic pentru rinita alergică, ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului și în ce constă tratamentul.
Dr. Irina Gabriela Ioniță: Rinita alergică este o afecțiune determinată de răspunsul exacerbat al epiteliului nazal la contactul cu anumiți alergeni respiratori. Alergenii sunt structuri proteice care determină apariția unei reacții alergice la anumiți indivizi. Caracteristic pentru rinita alergică este implicarea imunoglobulinelor E (IgE) în apariția modificărilor tisulare și a simptomelor. Rinita alergică presupune inflamația epiteliului nazal în momentul în care individul respiră anumiți alergeni precum praful de casă (care conține acarieni), polenuri, păr de animal.
Reporter: Din ce cauză apar rinitele alergice?
Dr. Irina Gabriela Ioniță: Rinita alergică apare din cauza reactivității crescute a organismului la ceea ce respirăm. Apariția acestei afecțiuni este rezultatul interacțiunii factorilor genetici cu mediul în care trăiește individul, cu alergenii cu care el vine în contact.
Reporter: Cum se manifestă rinita alergică?
Dr. Irina Gabriela Ioniță: Simptomele rinitei alergice sunt: obstrucție nazală (nas înfundat), secreții nazale apoase, senzație de mâncărime la nivelul nasului, strănut. Aceste simptome se pot asocia cu simptome de conjunctivită (senzație de mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare) sau simptome de astm bronșic(tuse, senzație de sufocare, respirație șuierătoare).
Reporter: Câte tipuri de rinită alergică există și care sunt acestea?
Dr. Irina Gabriela Ioniță: Conform ARIA(Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) rinita alergică poate fi clasificată după următoarele criterii: durata simptomelor(rinită alergică intermitentă și rinită alergică persistentă) și severitatea simptomelor (rinită ușoară-moderată și rinită severă). Trebuie menționat că există o strânsă legătură între rinita alergică și astmul bronșic (studii de specialitate arată că 80% din pacienții cu astm bronșic pot avea rinită alergică, iar aceasta poate contribui la exacerbarea episoadelor de astm bronșic).
Reporter: Care sunt metodele utilizate pentru diagnosticul rinitei alergice?
Dr. Irina Gabriela Ioniță: Diagnosticul rinitei alergice presupune evaluarea pacientului în echipă multidisciplinară alcătuită din: otorinolaringolog, alergolog, pneumolog. Fiecare membru al echipei multidisciplinare contribuie, atât la stabilirea diagnosticului, cât și la managementul/tratamentul pacientului. Discuția cu pacientul reprezintă primul pas în stabilirea diagnosticului. Medicul otorinolaringolog dispune, pe lângă, mijloacele clasice de examinare (de exemplu specul nazal), de metode moderne de examinare optică(examinarea endoscopică sau fibroscopică) ce permit evaluarea globală a foselor nazale și rinofaringelui, aspectul epiteliului nazal, aspectul secrețiilor nazale. Prin aceste metode se stabilește, în mod obiectiv, gradul obstrucției nazale, cauzele acesteia (modificările tipice de rinită alergică se pot asocia cu alți factor ice determină senzația de nas înfundat). Medicul alergolog stabilește, prin mijloace specifice (testare cutanată – teste prick, testare din sânge), alergenul/alergenii care determină și agravează simptomele rinitei alergice.
Reporter: În ce constă tratamentul?
Dr. Irina Gabriela Ioniță: Tratamentul rinitei alergice este realizat de echipa otorinolaringolog-alergolog și presupune asocierea mai multor clase de medicamente (sistemice – cu administrare orală sau topice – cu administrare nazală). Antihistaminicele (de a doua generație de preferat) și decongestionantele pot fi administrare pe cale orală. Local pot fi administrate spray-uri nazale pe bază de cortizon sau asocieri ale cortizonului cu antihistaminice sau decongestionante. Trebuie făcută o precizare: înainte de a administra un preparat local trebuie realizat lavajul nazal cu ajutorul unui spray cu apă de mare sau ser fiziologic. Conform Academiei Americane de ORL antihistaminicele sistemice și preparatele cortizonice topice reprezintă prima linie de tratament în rinita alergică. Schemele terapeutice pot varia în funcție de tipul rinitei alergice și gradul de severitate al simptomelor. În cazul în care schemele terapeutice menționate mai sus nu determină ameliorarea simptomatologiei, medicul alergolog poate oferi pacientului ca variantă terapeutică imunoterapia (sublinguală sau subcutanată) care presupune desensibilizare la un anumit alergen prin administrarea repetată a acestuia în doze mici sub supraveghere de specialitate.
Interviu realizat de Emilia Radu
Informațiile prezentate în această rubrică au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate