Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Primăria Sectorului 6 din Bucureşti a anunţat că, de la începutul războiului din Ucraina, peste 3.500 de refugiaţi şi-au găsit adăpost în locuinţele cetăţenilor din această zonă a Bucureştiului. 845 de persoane fizice din Sectorul 6 şi-au pus la dispoziţie locuinţele pentru a găzdui refugiaţi din Ucraina. Persoanele fizice care găzduiesc pe raza sectorului străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina pot beneficia, pentru moment, de decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea. Conform procedurii, persoanele fizice depun cerere în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele şi prenumele acestora, localităţile din care aceştia declară că provin şi intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana. Serviciul Ajutor Social poate efectua verificări privind realitatea informaţiilor din cererile depuse de persoanele fizice, în caz de suspiciuni.
2) Guvernul României a alocat aproximativ 528.000 de lei (aproape 107.000 de euro) pentru cazarea şi întreţinerea refugiaţilor din Ucraina care au venit anul trecut în judeţul Covasna (centru), a declarat prefectul Raduly Istvan. Aproximativ 70% din sumă a fost transferată Primăriilor care au asigurat cazarea refugiaţilor în imobilele proprii, iar diferenţa a fost acordată persoanelor private care i-au găzduit. Prefectul a precizat la ora actuală în judeţul Covasna sunt 22 de refugiaţi din Ucraina.
În ultima vreme, în presă au apărut informaţii potrivit cărora nu s-au efectuat plăţi, ceea ce a dus la concluzia că Guvernul a închis Programul 50/20, care finanţează cazarea şi masa refugiaţilor. Există o întârziere de aproximativ o lună în efectuarea plăţilor, deoarece s-au făcut anumite verificări, pentru că au existat abuzuri în unele judeţe, dar în Covasna nu a fost cazul. Probabil că, tot din această cauză, Guvernul a regândit programul, în sensul că banii nu ar trebui să ajungă la cei care cazează refugiaţi, ci direct la familiile ucrainene, a spus prefectul. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, familiile ar urma să primească o sumă forfetară de 2.000 de lei pe lună, pe care ar trebui să o folosească pentru a-şi plăti singure cazarea şi hrana. Deocamdată, este în vigoare vechiul act normativ, iar Guvernul va continua să plătească sumele corespunzătoare până când acesta va fi modificat, a declarat Raduly.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.