Premierii din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia îi propun preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene.
În acest sens, cei cinci oficiali au semnat o scrisoare comună prin care atrag atenţia asupra problemelor cu care se confruntă fermierii şi prezintă şi câteva soluţii. Petruţa Obrejan are detalii.
Reporter: O primă măsură vizează suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu. În acest sens, premierul Nicolae Ciucă susține că este nevoie de urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și de creare, totodată, a unor mecanisme automate de sprijin pentru aceștia în regiunile afectate.
Pe de altă parte, acest sprijin financiar european ar putea fi direcționat și spre dezvoltarea infrastructurii de transport, dar și spre acei operatori din piață care au nevoie de vehicule suplimentare, iar printr-o rețea de transport bine pusă la punct, mai spune premierul Nicolae Ciucă, produsele provenite din Ucraina vor putea fi transmise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii.
Mai mult, în scrisoarea lor comună adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierii României, Bulgariei, Slovaciei, Ungariei și Poloniei au propus să fie luată în calcul și reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire, iar Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial, să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate pentru a nu rămâne în Uniunea Europeană./mnecula/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie