„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Grecu – Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă într-un ritm susţinut în următoarele luni, estimează Banca Națională într-o informare publicată ieri. Instituţia apreciază, însă, că se menţin incertitudini şi riscuri în contextul războiului din Ucraina, dar şi al politicii fiscale din România, care trebuie să împace nevoia de reducere a deficitului bugetar cu măsurile de sprijin pentru populaţie şi economie. Pe acest fundal, BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, astfel încât cel puţin până în septembrie ratele de credite să nu mai crească.
Reporter: Iulian Olescu – Analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, spune că decizia era anticipată și că nu va avea un impact semnificativ asupra dobânzilor practicate de către bănci:
Adrian Codirlaşu: Impactul asupra evoluției ratelor de dobândă de pe piața monetară este extrem, extrem de redus. Rata de dobândă de piață monetară vedem că este pe un trend de scădere, însă ROBOR-ul nu va coborî sub 6. Prin urmare, mai degrabă scadențele lungi ar putea în continuare să scadă odată ce se confirmă procesul dezinflacționist. IRCC-ul în acest trimestru este la valoarea maximă, din trimestrul următor deja va fi o ușoară scădere de la 5,98 poate la un 5,93-5,94; nu va merge anul acesta semnificativ sub 6.
Reporter: Potrivit actualelor evaluării, rata anuală a inflației își va accelera probabil descreșterea în următoarele luni, însă o serie de incertitudini și riscuri continuă să genereze războiul din Ucraina și sancțiunile asociate, dar și conduita politicii fiscale din România, care trebuie să împace nevoia de reducere a deficitului bugetar cu necesitatea continuării măsurilor de sprijin pentru populație și economie./lcoman/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)