Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Paramedici din Ucraina sunt pregătiţi la Târgu Mureş (centrul României) şi Oradea (nord-vest) în prim-ajutor de bază şi medicină tactică de intervenţie în caz de război, în baza unui acord asumat de România în cadrul NATO. În centrul din judeţul Mureş omologii ucraineni participă timp de o lună la cursul de prim-ajutor de bază, iar în centrul de la Oradea timp de 4 zile paramedicii ucraineni sunt pregătiţi în medicină tactică de intervenţie, cu simularea mai multor scenarii.
La solicitarea de asistenţă internaţională a Ucrainei privind consolidarea rezilienţei naţionale în domeniul sănătăţii publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO, împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului naţional pentru situaţii de urgenţă. Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 de euro, ce sunt asiguraţi de NATO, iar România asigură, gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureş şi Oradea.

2) Crucea Roşie Română a inaugurat la Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre, primul magazin social Humanity Concept Store. Este vorba de un spaţiu unde cetăţenii ucraineni pot merge pentru a primi alimente, produse sanitare şi de igienă, dar şi articole pentru bebeluşi. Noul magazin social va fi deschis de luni până vineri, în intervalul 09:00-16:00. Crucea Roşie Română îşi extinde astfel activitatea, pentru a răspunde nevoilor umanitare ale cetăţenilor ucraineni aflaţi în judeţul Constanţa. Un magazin similar a fost deschis anul trecut şi în Bucureşti.

3) Universitatea „Dunărea de Jos” de la Galaţi (est) a inaugurat recent Centrul Cultural Româno-Ucrainean. Peste 100 de tineri din Ucraina, în special vorbitori de limba română, sunt înscrişi şi urmează diverse cursuri la Universitate. Deputatul Nicolae Petreţchi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, a declarat că în această perioadă complicată, am putut să vedem că Ucraina, poporul ucrainean, prin determinarea acestuia, ne-a unit şi pe noi, a unit Europa întreagă şi lumea întreagă. Consulul General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, a declarat că românia sprijină multidimensional ucraina, alături de ţările Uniunii Europene şi aliaţi, susţinând independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Răspunsul României după declanşarea agresiunii militare neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei a fost ferm, a adăugat Stănculescu.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.