Ministrul român al Apărării vorbește în Camera Reprezentanților din Alabama, solicitând extinderea parteneriatului, în contextul războiului din Ucraina

Delegați din România au vorbit marți în Camera Reprezentanților din Alabama, pentru a elogia relația de 30 de ani dintre cele două guverne și pentru a încuraja extinderea colaborării (bilaterale), în contextul războiul în curs din Ucraina și al asistenței acordate de România Ucrainei.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a ținut un discurs în Camera Reprezentanților, abordând parteneriatul cu Alabama și necesitatea extinderii relațiilor, pentru a furniza României echipamente și provizii militare.

România este membră a NATO din 2004, membră a Uniunii Europene din 2007, iar noi [suntem]  partener strategic al Statelor Unite ale Americii din 1997”, a spus Tîlvăr. „Totuși, există un eveniment mai vechi și un parteneriat și mai vechi foarte important pentru noi. În 1993, România a devenit unul dintre primele state care a intrat în Programul Parteneriatului Statal. Am avut privilegiul să avem acest parteneriat cu statul Alabama. Prin urmare, este o mare plăcere pentru mine să am ocazia să fiu astăzi aici, pentru a sărbători [30 de ani] ai Programului de Parteneriat Statal cu Garda Națională din Alabama, o piatră de hotar cheie în calea către parteneriatul nostru strategic remarcabil.”

Programul de Parteneriat Statal a început în 1993, conectând Ucraina cu Garda Națională din California și România cu Garda Națională din Alabama.

Relația dintre Garda Națională din Alabama și România a fost în continuă creștere, în ultimele trei decenii. Batalionul 72 de Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (CBRN) al României s-a antrenat cu Brigada 31 CBRN a Gărzii Naționale Alabama, la Camp Shelby din Mississippi, în 2022.

Relația a inclus coordonarea în instruire, pregătirea tactică comună, operațiuni medicale, asistență umanitară și multe altele.

Tîlvăr și-a exprimat dorința de dezvoltare a relațiilor, în contextul în care România acordă asistență Ucrainei, în lupta acesteia împotriva Rusiei. Făcând apel la marile corporații militare și aerospațiale din Alabama, Tîlvăr a subliniat că România și-a mărit recent bugetul de apărare, din care o mare parte este alocată echipamentelor.

Având în vedere succesul parteneriatului, cred că acum este momentul potrivit pentru a trece la următorul nivel și a ne extinde cooperarea”, încurajez cu tărie ca companiile din industria de apărare din Alabama să vină să investească în România. Doamnelor și domnilor, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, statele din regiunea Mării Negre se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, care necesită abordări noi privind utilizarea eficientă a tehnologiilor moderne și exploatarea oportunităților economice, pentru a oferi un răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare. Printre măsurile adoptate ca răspuns la situația actuală de securitate generată de agresiunea rusă în Ucraina, am decis să creștem bugetul apărării la 2,5 din PIB, începând cu acest an. Dîn această sumă, peste 37% se alocă pentru achiziții majore de  echipamente și activități de cercetare.”

El a continuat: „Încă din 24 februarie, România a fost în mod ferm alături de vecina și partenera noastră, iar în prezent oferim un sprijin multidimensional Ucrainei. Ne angajăm să ne continuăm asistența atât timp cât este nevoie.”

După ce și-a încheiat declarațiile, Tîlvăr a fost aplaudat în picioare și elogiat de președintele Camerei, Nathaniel Ledbetter.

Îl asigurăm pe ministrul Apărării, ca și pe români, că ne rugăm pentru România la fel cum ne rugăm pentru America și, cu siguranță apreciem că sunteți aici astăzi, și știți că sunteți bineveniți în Alabama oricând”, a spus Ledbetter.

Autor: Craig Monger

https://1819news.com/news/item/romanian-defense-minister-speaks-to-alabama-house-calls-for-expanded-partenership-in-light-of-war-in-ukraine