Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul român va modifica şi completa Ordonanţa de Urgenţă nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Proiectul de act normativ stabileşte posibilitatea acordării unei sume forfetare în cuantum de 2.000 lei (circa 400 de euro) pe lună, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale decizilor Uniunii Europene de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare.
Proiectul stabileşte faptul că sprijinul financiar va fi acordat şi după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârşitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2.000 lei/lună, actul normativ stabileşte faptul că persoanele respective au acces la sistemul asigurărilor pentru şomaj, la măsurile de prevenire a şomajului şi la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acordate în urma înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau din Bucureşti, în condiţiile stabilite pentru cetăţenii români de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. În ceea ce priveşte sumele forfetare de 2.000 lei/lună, acestea vor fi acordate în limitele sumelor alocate cu această destinaţie din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. De asemenea, condiţiile şi mecanismul de acordare se stabilesc prin hotărâre de Guvern.
Consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare, a afirmat că autorităţile îşi doresc ca refugiaţii din Ucraina să înceapă să devină independenţi la noi în ţară, precizând că nu este vorba despre tăierea programului de susţinere a cazării şi de protecţie a refugiaţilor, ci de o regândire a acestuia. Regândirea proiectului se face în sensul în care se oferă în continuare sume realiste de bani pentru acoperirea costurilor unei chirii decente, însă acest pachet de sprijin vine corelat cu o serie de condiţii şi anume: dobândirea unui statut legal în România, de protecţie temporară, demonstrarea faptului că fac demersuri susţinute de a-şi găsi un loc de muncă, ulterior că s-au angajat, şi înscrierea copiilor într-o formă de învăţământ din sistemul de educaţie românesc, a spus Turza.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.