Primele pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor se vor majora cu 30 de lei şi nu vor mai fi exprimate în euro, ci în moneda naţională. La fel şi sumele acordate ca despăgubire în caz de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.
Măsura este prevăzută într-un proiect de lege propus pentru adoptare Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Iulia Gherman relatează.
Reporter: Proiectul de lege prevede o primă de asigurare de 130 lei pentru locuințele situate în clădiri cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, dar și pentru cele cu pereți exterior din piatră ori cărămidă arsă, și de 50 lei pentru locuințele din materiale netratate termic sau chimic.
Tot în lei vor fi acordate și sumele prevăzute în cazul unor dezastre naturale, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de materialele folosite la construcția clădirilor, respectiv 100.000 lei pentru locuințele de tip A și 50.000 lei pentru cele de tip B. Asigurarea obligatorie va putea fi emisă și pentru perioade mai mari de un an.
O altă noutate inclusă în proiectul de lege este posibilitatea încheierii unei asigurări facultative pentru clădirile cu risc major de prăbușire, în cazul unui seism, chiar dacă nu există în plată o asigurare obligatorie.
De asemenea, de anul viitor, primăriile vor atenționa proprietarii care nu au poliță de asigurare obligatorie, prin scrisori de înștiințare, iar dacă aceste contracte nu vor fi încheiate, se vor aplica amenzi între 100 și 500 lei pentru fiecare locuință în parte. Banii din aceste amenzi se vor duce integral la bugetul autorităților locale. Despăgubirile pe baza polițelor de asigurare obligatorie se vor acorda doar pentru spațiile cu destinația de locuință, în caz de pagube materiale provocate de cutremure, alunecări de teren și inundații./geftene/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie