Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) România este un hub major de asistenţă oferită Ucrainei de către NATO, Uniunea Europeană şi ţările partenere şi sprijină Ucraina prin toate mijloacele, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Din postura de aliat cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România joacă un rol geostrategic major şi face toate eforturile să sprijine această ţară vecină în războiul provocat de Rusia. Ne exprimăm aprecierea faţă de eroismul Ucrainei în lupta cu Rusia, a afirmat liderul social-democraţilor în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie a Adunării Parlamentare NATO.
El a subliniat că România a fost şi este pe deplin solidară cu Ucraina. Am sprijinit refugiaţii din calea războiului prin numeroase măsuri prompte şi cu o mobilizare fără precedent din partea cetăţenilor români. Puţină lume cunoaşte că, în primele zile de la declanşarea războiului, foarte multe femei cu copii minori au plecat din Ucraina şi nu întotdeauna acei copii minori erau copiii doamnelor care îi însoţeau. Erau şi copiii vecinilor, şi copiii rudelor, ceea ce a necesitat un efort deosebit din partea autorităţilor române, astfel încât în perioada următoare să nu avem de-a face cu un trafic de copii în Europa şi în lume. Doresc să felicit autorităţile române mai ales pentru acest episod foarte puţin cunoscut de lume, a spus Ciolacu.
El a evidenţiat eforturile făcute de ţara noastră în privinţa soluţionării crizei alimentare. Aş aminti, în mod special, eforturile României pentru soluţionarea crizei alimentare generate de blocarea exporturilor de cereale, chiar cu riscul suportării unor costuri semnificative de către fermierii români. România a asigurat tranzitul a peste 11 milioane de tone de grâne şi produse agricole prin porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. Facilitarea acestor exporturi ucrainene a contribuit direct la stabilizarea pieţelor alimentare globale şi la îmbunătăţirea securităţii alimentare, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor. În acelaşi timp, a adăugat el, nu trebuie să pierdem din vedere alţi parteneri afectaţi de războiul din Ucraina, cu referire la Republica Moldova şi Georgia.
În acest context dificil, România a acordat sprijin substanţial Republicii Moldova pentru a putea să facă faţă multiplelor provocări, cum ar fi criza energetică, numărul crescut de refugiaţi ucraineni, riscurile de securitate şi rezilienţă, a arătat Marcel Ciolacu.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.