Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a luat în discuţie mai multe probleme privind refugiaţii din Ucraina. Astfel, de la 3 aprilie a fost sistată activitatea Centrului provizoriu de gestionare a unor afluxuri de străini pe teritoriul Republicii, din localitatea Pârlița, raionul Fălești. Instituția se află în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne.
O altă decizie se referă la alocarea mijloacelor financiare, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților. Aproape 4,8 milioane de lei moldoveneşti (circa 240.000 de euro) vor fi distribuite pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale. 879.000 de lei (aproape 44.000 de euro) vor fi alocate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru acoperirii costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, create de instituțiile publice din subordinea autorităților publice centrale. Totodată, au fost alocate 295.000 de lei (circa 14.750 de euro) pentru acordarea unui spor salarial angajaților antrenați în gestionarea crizei de refugiați. Totodată, membrii Comisiei au corectat mărimea alocărilor financiare distribuite centrelor pentru refugiați pentru activitatea desfășurată în perioada octombrie – decembrie 2022.
2) 150 de spectatori cu vârste între 5 şi 17 ani au fost invitaţii Teatrului Luceafărul din Iaşi, nord-estul României, la o reprezentaţie a spectacolului „Staţia clovnilor” (regia Ana Crăciun Lambru). Este vorba despre copii şi tineri refugiaţi din Ucraina, elevi ai Centrului Multiserviciu pentru Copii şi Adolescenţi Ucraineni, din cadrul organizaţiei Centrul Regional European pentru Intervenţii Sociale finanţat de UNICEF.
Nu este pentru prima oară când teatrul nostru oferă refugiaţilor din Ucraina oportunitatea de a veni la spectacole, am mai desfăşurat asemenea evenimente anul trecut, a spus Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului.
Elevii refugiaţi îşi continuă pregătirea şcolară la Iaşi, îndrumaţi de cadre didactice ucrainene, învăţând în paralel în sistem intensiv limba română şi limba engleză, alături de copii români, prin programe desfăşurate în cursul după-amiezelor. Intenţia este de integrare a lor în viaţa socio-culturală a ţării care îi adăposteşte temporar.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.