Autoritățile americane investighează scurgerea de documente confidențiale, inclusiv de la Pentagon, postate pe internet, care vizează războiul din Ucraina, dar și Orientul Mijlociu, China și situația militară din regiunea Indo-Pacific, scrie presa internațională. Această scurgere de informații ar putea fi una dintre cele mai dăunătoare din ultimele decenii, crede The Wall Street Journal, iar The New York Times adaugă că divulgarea unor asemenea date poate prejudicia eforturile Ucrainei în război. În plus, dezvăluirea unor astfel de documente pare o gravă problemă vizând contraspionajul, fiind în joc date ce ar putea afecta securitatea și eforturile depuse de CIA în Europa și în lume, atenționează ziarul american. De asemenea trebuie avut în vedere faptul că dosarul documentelor top secret pare să agite și Moscova, premierul rus Mihail Mișustin interzicându-le oficialilor guvernamentali să părăsească țara fără o permisiune specială, menționează Il Fatto Quotidiano. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, rețelele de socializare și distribuirea de informații neverificate au devenit și ele un câmp de luptă, constată Cadena Ser.
Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului canadian The Globe and Mail, că intenţionează să meargă în Canada, într-o vizită de lucru, ocazie cu care intenționează să discute cu partea canadiană despre furnizarea de sprijin militar pentru armata Ucrainei, în vederea organizării unei contraofensive. Premierul a menționat că vizita sa în Canada va include și semnarea unor acorduri de cooperare cu o companie canadiană din industria nucleară și că ar dori ca guvernul canadian să ofere asigurări împotriva riscurilor militare companiilor canadiene care investesc în Ucraina. Între timp, Estonia ar putea cumpăra avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și le-ar putea transfera în Ucraina, a declarat ministrul de Externe al republicii baltice, Urmas Reinsalu, într-un interviu pentru Kyiv Independent. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Parlamentului Lituaniei de a recunoaşte, la summit-ul de la Vilnius, necesitatea de a invita Ucraina să devină stat membru NATO, scrie RBC de la Kiev. Parlamentarii lituanieni consideră că un astfel de pas ar reprezenta o decizie strategică a NATO vizând pacea în Ucraina și în Europa. „Suntem împotriva zonelor gri de securitate, credem că Ucraina poate contribui la securitatea noastră și ar face NATO mai puternică”, au subliniat parlamentarii lituanieni, citați de RBC. Rezoluția lituaniană menționează, de asemenea, necesitatea de a consolida apărarea în regiunea baltică, de a crește numărul de trupe NATO la nivel de brigadă din Lituania și de a îmbunătăți apărarea antiaeriană a țării, adaugă RBC.
Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai mult resimțite de economia țării, notează El Periodico. Veniturile Rusiei din industria petrolului și gazelor au scăzut cu cel puțin 45% în primul trimestru al anului 2023, iar exporturile de gaze au reprezentat 60% din toate exporturile rusești și cea mai mare parte din venituri, așa încât doar în primele două luni ale anului în curs deficitul fiscal al Rusiei a atins aproape 90% din deficitul anual proiectat, detaliază ziarul spaniol. Cu investitorii internaționali ieșiți din scenă, costurile îndatorării sunt în creștere, punând o povară suplimentară asupra finanțelor statului rus și nici măcar piețe mari precum India și China nu pot compensa pierderile suferite, explică El Periodico. Pe lângă faptul că sancțiunile vizează sectorul energetic al Rusiei, din cauza invaziei, sancțiuni suplimentare s-ar putea extinde și asupra industriei tehnologiei informației, adaugă EFE. Rusia se confruntă cu stagnarea inovației, o dependență mai mare de China și va deveni o economie condusă de stat pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, conchide Business Insider.
China a lansat trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita în SUA a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, notează The Wall Street Journal. China încearcă să-și echilibreze furia față de Taiwan cu dorința de a juca rolul de pacificator global, un demers ce vine în timp ce Beijingul încearcă să se definească drept o contrapondere globală la Washington, analizează ziarul american. Exerciţiile militare lansate de China urmăresc o „încercuire totală” a insulei, cu distrugătoare, lansatoare de rachete, avioane de vânătoare, şi instalaţii de bruiaj mobilizate, precizează Le Figaro. La rândul său, Taiwanul a estimat că aceste manevre ameninţă „stabilitatea şi securitatea” în regiunea Asia-Pacific, subliniază ziarul francez. Momentul exercițiilor de la Beijing pare a fi influențat de considerente politice, crede Financial Times. Escala președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în California a coincis cu vizita președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în China, după ce Beijingul l-a găzduit, recent, și pe predecesorul lui Tsai, Ma Ying-jeou, într-un efort de a curta opoziția din Taiwan, înaintea alegerilor cruciale din 2024, notează Financial Times. Din Europa până în Orientul Mijlociu și în Statele Unite, China își arată puterea economică și militară, conchide Foreign Policy.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sărbătorit 75 de ani de existență, subliniind realizările în materie de sănătate pe care le-a obținut umanitatea, dar și atenționând asupra pericolelor actuale cum ar fi focarele de epidemie din Africa, precum holera sau virusul Marburg, reține El Periodico. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de ziarul spaniol, a amintit că mai mult de jumătate din populația lumii nu are acces la anumite servicii de sănătate de bază și că numărul persoanelor cu probleme privind plata îngrijirilor medicale a crescut cu o treime, ajungând la aproximativ 2 miliarde de persoane.
Cristina Zaharia, RADOR