Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, se declară convins că fermierii români vor primi şi alte sume ca despăgubiri de la Uniunea Europeană, pe lângă cele 10 milioane de euro care au ajuns deja în ţară. El admite că este un moment dificil pentru agricultori, dar le cere acestora să aibă încredere că dialogul instituţional dintre autorităţile de la Bucureşti şi Comisia Europeană va avea rezultatul scontat. Agricultorii au protestat în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară, nemulţumiţi de sumele pe care Executivul comunitar le-a alocat pentru a compensa perturbarea pieţei cerealelor cauzată de eliminarea taxelor vamale pentru mărfurile din Ucraina. Mai multe uniuni şi asociaţii ale agricultorilor români susţin că fermierii ucraineni şi-au putut vinde sub cost cerealele, în timp ce grânele autohtone au rămas în depozite.
Acesta a reiterat că, după publicarea în Jurnalul oficial al UE al Regulamentului care dă posibilitatea acordării banilor, pe site-ul Ministerului a fost publicat proiectul de act normativ care stabileşte modul de acordare a celor 10 milioane euro de la Comisia Europeană, sumă ce va fi dublată prin bugetul Ministerului Agriculturii.
Se vor da compensaţii numai fermierilor care aveau cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se dau pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc, legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri, a spus Daea.
Cerealele care vin din Ucraina trebuie se ducă pe culoarul de transport creat şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, după întâlnirea cu reprezentanţii fermierilor care au protestat în Capitală. El s-a declarat favorabil introducerii de taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.
2) Producătorul german de armament Rheinmetall construieşte un hub logistic şi de întreţinere a echipamentelor militare la Satu Mare, nord-vestul României, ce ar urma să fie dat în folosinţă în curând pentru a asigura service-ul armelor folosite în războiul din Ucraina, a anunţat compania. Acesta urmează să aibă un rol central în menţinerea stării de pregătire operaţională a sistemelor de luptă occidentale folosite în Ucraina şi asigurarea disponibilităţii sprijinului logistic, a afirmat un purtător de cuvânt.
Centrul localizat în apropiere de graniţa cu Ucraina se va ocupa de întreţinerea obuzierelor, a tancurilor Leopard 2 şi Challenger, vehiculelor de luptă Marder, a transportoarelor blindate Fuchs şi a camioanelor militare.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.