Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Peste 1.000 de cetățeni din Ucraina au fost angajați în Republica Moldova, a transmis MOLDPRES. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), este vorba de 751 de femei și 286 de bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în Chișinău (785), Găgăuzia (49) și Bălți (38). De la începutul anului, circa 140 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a angaja cetățeni ucraineni, declarând proape 2.000 de locuri de muncă vacante pentru aceste persoane. Totodată, peste 30 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale ale ANOFM pentru a primi suport la angajare.
Agențiea Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante, date de contact ale angajatorilor, ghidare și sprijin la angajare.
Pentru informații, persoanele se pot adresa subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sau pot suna la Centrul de apel al ANOFM: 0 8000 1000.
2) Sute de școli din Republica Moldova vor primi dispozitive digitale moderne și echipamente noi pentru dotarea laboratoarelor de fizică, chimie și biologie. Valoarea acestora este de circa 69 de milioane de lei moldoveneţti (3,45 milioane de euro). Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a transmis MOLDPRES.
În 69 de instituții de învățământ vor fi create sau modernizate laboratoare digitale. Pentru dotarea acestora, cu sprijinul UNICEF au fost achiziţionate 1.000 de laptopuri care vor fi utilizate de elevi pentru accesarea platformelor educaționale, inclusiv de copii familiilor refugiate din Ucraina care învață în școlile din Moldova.
Ministrul a mai anunțat că vor beneficia de noi echipamente și sălile de clasă în care se desfășoară lecții de română din școlile cu predare în limbile minorităților naționale. Astfel, în 15 școli vor ajunge seturi de echipamente IT, iar alte 200 de învățământ vor primi literatură de specialitatea.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.