Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind participarea României la garanţiile acordate de statele membre pentru asistenţa macrofinanciară excepţională din partea Uniunii Europene, în temeiul Deciziei (UE) 2022/1628 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 septembrie 2022 privind acordarea de asistenţă macrofinanciară excepţională Ucrainei.
Decizia menţionată include şi consolidarea fondului comun de provizionare prin garanţii din partea statelor membre şi prin provizionare specifică pentru anumite datorii financiare legate de Ucraina, garantate în temeiul unor Decizii UE cin 2014 şi 2022.
2) Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care asigură un cadru sustenabil pentru sprijinirea ucrainenilor care au venit în ţara noastră din cauza războiului, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a precizat că sumele care vor fi acordate în acest context vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară. Potrivit lui Cărbunaru, actul normativ adoptat stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu.
În cazul asigurării cazării stabilite de Consilii judeţene, sumele forfetare pentru hrană şi cazare vor fi decontate de unitatea care acordă cazarea, în funcţie de numărul de zile, din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului. El a adăugat că prin viitoarea hotărâre de Guvern suma forfetară va fi acordată numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ. Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea.
Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România, dintre care puţin peste 5.000 au locuri de muncă în ţara noastră, a explicat el.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional