Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De la începerea conflictului din Ucraina, puţin peste 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Până în prezent au fost emise peste 128.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de circa 40%.
2) Casa Mamelor Ucrainene, o nouă iniţiativă a Asociaţiei Institutul Bucovina, a găzduit vernisajul primei expoziţii realizate de artişti ucraineni refugiaţi la Suceava, nordul României. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Anastasiei şi al Alionei Kabanova, mamă şi fiică din Ucraina, care coordonează activităţile ROUA Info Hub. Cele 14 lucrări din colecţia de picturi ‘Emoţia şi Culoarea Artistului Refugiat’ aparţin Annei Kapustina şi lui Oleh Kapustin, doi pictori din oraşul Bucea, regiunea Kiev, care au ajuns la începutul acestui an în România. Prin intermediul Centrului de Urgenţe Sociale Suceava, gestionat de Asociaţia Institutul Bucovina, Anna şi Oleh au descoperit proiectele artistice implementate de către organizaţie şi au răspuns afirmativ invitaţiei de a fi gazdele unui vernisaj cu propriile picturi. Tablourile realizate în decursul ultimelor luni, la Suceava, ilustrează trauma copiilor în vreme de război, care găsesc alinare în braţele animăluţelor de companie. Punând accentul pe o culoare dominantă specifică fiecărei lucrări, autorii propun o evadare din realitatea războiului, într-o lume în care predomină valenţele pozitive şi armonia între oameni şi natură, au transmis organizatorii.
La vernisajul expoziţiei au participat peste 50 de persoane, care s-au bucurat de dulciuri pregătite de mamele ucrainene chiar în bucătăria nou amenajată în cadrul locaţiei şi au ales dintr-o varietate de decoraţiuni de Paşti, realizate de micuţii ucraineni. Expoziţia poate fi vizitată până la 28 aprilie 2023.
ROUA Info Hub, denumit şi ‘Casa Mamelor Ucrainene’, este un centru de zi lansat de Asociaţia Institutul Bucovina, ce împuterniceşte femeile refugiate din Ucraina pentru a organiza activităţi de sprijin de la egal la egal, coordonate de Anastasia şi Aliona Kabanova.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional