Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Camera Deputaţilor a Parlamentului României a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, valabilă până la 31 decembrie 2023, în contextul crizei economice provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
A fost eliminată prevederea conform căreia perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative prevăzute în proiect este de 40 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. În termen de 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, dar nu înainte de data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat, pot fi depuse sau transmise noi cereri pentru solicitarea ajutoarelor de stat, însoţite de documentele prevăzute în lege. Proiectul a fost adoptat de Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.
2) Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, nord-vestul României, reaminteşte cetăţenilor municipiului că femeile aflate în situaţii de risc şi care devin mame, beneficiază de un sprijin financiar, constând în tichete sociale în valoare de 2.000 lei (circa 400 de euro) pentru un nou născut, susţinut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Tichetele sociale electronice acoperă achiziţia de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare şi medicale pentru mamă şi copil.
Direcţia, prin serviciile sociale de specialitate, identifică şi întocmeşte listele cu destinatarii finali. Sunt considerate eligibile şi pot beneficia, la cerere, de tichetele sociale pe suport electronic mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de 3 luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Tichetul social pe suport electronic pentru nou-născuţi poate fi utilizat doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi pentru care a fost emis. Persoanele eligibile se pot adresa Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea de unde pot obţine mai multe informaţii pentru a putea beneficia de sprijinul guvernamental.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional