Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Fundaţia Te Aud România derulează, în perioada 1 aprilie – 31 iulie, o intervenţie de integrare în comunitatea suceveană a copiilor refugiaţi ucraineni. Te Aud România va facilita dialogul intercultural şi educaţia culturală pentru un număr de 100 de copii refugiaţi ucraineni din judeţul Suceava (nordul României) şi 100 de copii români, cu scopul de a contribui la integrarea socială în comunitatea gazdă a grupului ţintă.
Proiectul are în vedere 4 modele de intervenţii, complementare, respectiv sportul ca unealtă de schimbare socială în comunitate, dezvoltarea de competenţe lingvistice, dezvoltare personală şi educaţie non-formală, cât şi un festival dedicat integrării şi sportului, cu rolul de a reuni toate celelalte intervenţii şi a aduce comunitatea împreună.
Obiectivele specifice ale proiectului denumit ‘Paşi spre incluziune’ au în vedere expunerea unui număr de 100 de copii refugiaţi ucraineni şi 100 de copii români la educaţie interculturală nonformală; dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de alte culturi pentru un număr minim de 100 de beneficiari şi integrarea în comunitatea suceveană a unui număr de 100 de copii refugiaţi ucraineni alături de 100 de copii români prin dezvoltarea de intervenţii specifice.
Aceşti copii şi tineri s-au trezit peste noapte, fără nicio vină, în această situaţie incertă şi neplăcută, fără termen limită. Considerăm că este de datoria noastră, a celor care lucrăm la firul ierbii, să oferim bunăvoinţă şi speranţă, să venim cu soluţii reale şi concrete, pentru a sprijini integrarea în comunitate, a declarat managerul de proiect din cadrul Te Aud România, Oana Vasiliu.
Judeţul Suceava este unul din judeţele de graniţă care, în ultimul an, a primit un număr mare de refugiaţi, copii şi adulţi, iar intervenţiile propuse au în vedere elemente-cheie ce construiesc pe necesităţile curente de cunoaştere reciprocă ale copiilor şi tinerilor, dar şi pe experienţa acumulată de către organizaţia Te Aud România, în sprijinul copiilor şi tinerilor refugiaţi ucraineni, dar şi a celor români.
Proiectul ‘Paşi spre incluziune’ este derulat de Fundaţia Te Aud România şi finanţat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian American Foundation. Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei (circa 346.000 de euro) anual.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.