Moţiunea simplă la adresa ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de parlamentarii opoziţiei, se dezbate la Camera Deputaţilor

Moţiunea simplă la adresa ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de parlamentarii opoziţiei, se dezbate, astăzi, la Camera Deputaţilor. Este cea de-a treia moţiune simplă din această sesiune a Legislativului. Ce îi reproşează semnatarii documentului ministrului Agriculturii, aflăm de la Mihaela Dragomir:

Reporter: Parlamentarii USR şi din partea Partidului Forţa Dreptei cer în textul moţiunii demiterea ministrului Petre Daea, pe care îl consideră nepregătit, depăşit de problemele agriculturii şi vinovat de ratarea fondurilor europene pentru fermierii români, afectaţi de importurile din Ucraina.

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii s-a arătat convins că fondurile europene pentru compensarea pierderilor suferite de agricultori vor fi suplimentate şi a explicat că, cele 10 milioane de euro alocate iniţial de Bruxelles au fost dublate prin contribuţie de la bugetul de stat.

Daea a precizat că aceşti bani vor fi acordaţi strict fermierilor care aveau cereale pe stoc la întâi februarie şi nu comercianţilor. Între timp, Partidul Social Democrat a anunţat că va cere în coaliţia de guvernare suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, susţinând că, o astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceştia.

Potrivit PSD, statele din estul Europei care au fost afectate ar trebui să poarte „o negociere comună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu partea ucraineană”, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din ţările învecinate.

Realizator: Reamintim că Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale ucrainene, iar Comisia Europeană consideră inacceptabilă această decizie.

Autorităţile de la Bruxelles au insistat că este nevoie de decizii coordonate la nivelul Uniunii şi au promis că vor discuta, în cursul acestei săptămâni, un al doilea pachet de sprijin pentru atenuarea impactului asupra agricultorilor din statele membre./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 aprilie