Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României va acorda o primă tranşă din pachetul de ajutoare financiare destinat compensării pierderilor cauzate de conflictul din Ucraina crescătorilor de vaci şi pieţei lactatelor. Primele 21,6 milioane de euro vor fi acordate începând cu 15 mai, urmând ca o a doua tranşă, de 22 de milioane de euro, să fie alocată sectorului în semestrul doi.
În urma consultărilor derulate între echipa guvernamentală condusă de premierul Nicolae Ciucă şi reprezentanţii procesatorilor şi ai marilor reţele de magazine, s-a convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum în următoarele 6 luni.
2) Prima organizaţie de Cruce Roşie din România care a ajuns cu ajutoare în Ucraina, la câteva zile după începutul războiului, a bifat cel de-al 100-lea transport umanitar la Cernăuţi şi peste 230 în total în Ucraina. Voluntarii de la Crucea Roşie Vrancea (estul României) au ajuns cu peste 1.000 de tone de ajutoare umanitare în Ucraina de la începutul războiului. Recent, o delegaţie din Vrancea a ajuns din nou la Cernăuţi cu produse alimentare destinate unei unităţi sanitare.
Despre bilanţul acţiunilor derulate în toată această perioadă a vorbit Rodica Davidean, directorul filialei de Cruce Roşie Vrancea. Voluntarii vrânceni, cu sprijinul Crucii Roşii Române şi al partenerilor externi, continuă să sprijine populaţia civilă afectată de războiul din Ucraina. Astfel, încă 30 de tone de ajutoare umanitare, constând în produse alimentare, produse de igienă, medicamente şi materiale sanitare au ajuns recent la populaţia civilă din Ucraina, fugită din calea războiului, în regiunile Cernăuţi, Cernihiv, Harkov, Zaporojie, Uman, Herson şi Nicolaev. În perioada 26 februarie 2022 – 24 februarie 2023, filiala de Cruce Roşie Vrancea a realizat 232 de transporturi umanitare în Ucraina pentru aproape 70.000 de beneficiari, populaţia civilă afectată grav de către războiul din Ucraina.
Ajutorul umanitar continuă atât peste hotare, cât şi pentru populaţia din Ucraina refugiată şi aflată temporar în judeţul Vrancea, circa 120 de persoane, în special mame şi copii minori.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional